"Las aventuras del buen soldado Svejk", Jaroslav Hasek

És possible riure's de la guerra? Si l'autor és txec, de tendències anarquistes i anticlerical, sí. Ja ho crec que si. El que Hasek narra són les peripècies d'un txec de Praga, Svejk, en el llarg camí que transcorre des que el criden a files fins que arriba a una situació de combat. Aquesta novel·la és un d'aquells casos en que la biografia de l'autor queda plenament plasmada en la novel·la:


  • Txec: El nacionalisme txec fa que es contraposi aquest poble als altres que configuraven l'Imperi Austrohongarès, els austríacs (retratats com uns catòlics integristes i força ineptes) i especialment els hongaresos (són constants les desqualificacions que s'emeten contra ells per part de diversos personatges).

  • Anarquista: Mostra un odi visceral contra la figura imperial austrohongaresa, i no dubta en ridiculitzar els nobles i alts càrrecs imperials i reials.

  • Anticlerical: Hasek és demolidor en el tractament dels clergues; els tracta a tots d'alcohòlics, femelluts i jugadors... Vaja, els fa reunir tots els vicis possibles...

A partir d'aquí, cal dir que Hasek narra les aventures d'Svejk, un personatge difícil de copsar. En primer lloc, semblaria ser un ximple idiota que xerra pels colzes i aprofita qualsevol avinentesa que se li presenta per allargar-se en casos que il·lustren situacions de la manera més inversemblant, però en ocasions treu el seu mal geni i fins i tot demostra ser el més viu de la guarda que diríem.

En definitiva, una visió satírica de la guerra i més que de la guerra de l'imperi austrohongarès en les seves darreres hores. Una lectura recomanable, encara que a dir veritat se'm va fer una mica pesada més culpa de les múltiples anècdotes més o menys còmiques d'Svejk.

Dir que és una obra inacabada, ja que l'autor morí quan encara li faltaven dues de les sis parts que havia de tenir l'obra.

Comentaris