"Firmin", Sam Savage

"Firmin. Adventures of a metropolitan lowlife" 
Sam Savage (2006) 
Phoenix House. 232 pàgines.

Firmin és una rata excepcional. Nascut en una vella llibreria de segona mà, a base d'alimentar-se dels fulls de llibres adquireix l'estranya capacitat -en una rata- de llegir i desenvolupa un pensament complexe que el fa més proper a un ésser humà que als seus germans i germanes. Desenvolupa una gran passió per la lectura i els llibres, i de la mateixa manera, una ànsia per acostar-se als que creu ànimes bessones, els humans. Primer es fixa en Norman, el llibreter que li dóna involuntari aixopluc, a qui idealitza de forma extrema fins que té la desgràcia que ell s'adona de la seva presència i l'intenta "assassinar". Aquesta gran decepció portarà Firmin a cercar noves companyies humanes, amb tanta insistència que arribarà a aprendre el llenguatge de signes -si més no algunes paraules, les que li permeten articular les seves extremitats. Aquesta recerca el porta a topar amb Jerry Magoon, un estrambòtic escriptor de ciència ficció que adopta la rata com a mascota i amb qui Firmin estableix un vincle que no dubta a qualificar de vertadera amistat. Quan Magoon desapareix de la seva vida, Firmin sent que ja no té motius per continuar vivint, més enmig del panorama de desaparició del seu barri de Boston, abocat a la reconversió.
Aquest és un llibre una mica diferent dels que havia llegit. En primer lloc, mai n'havia llegit cap en que el protagonista fos una rata. Aquesta espècie de faula moderna és prou interessant més enllà de la forma que adopta el protagonista. Firmin és un ésser extraordinàriament sensible, amant de la literatura i molt donat a la reflexió, sobre la propia existència, sobre la del altres, el món, etc. Comparteix molts trets humans, com la seva tendència a la depressió, la preocupació per temes que van més enllà de la pròpia supervivència, l'adoració de les jovenetes que veu al cinema (les seves lovelies, en diu), etc.

Crec que aquest és un llibre que parla no tan sols d'una rata, sinó que en realitat parla de la natura humana, de la natura d'aquells humans que es senten sols, incompresos i que no tenen un lloc ben definit al món. Firmin pateix perquè no és capaç de comunicar-se amb els que ell considera els seus semblants; no recorda això als problemes de comunicació tan presents en el nostre món? 

Pens que és un llibre original, escrit amb sensibilitat i humor i que fa que desenvolupem una gran simpatia per la rata intel·lectual que pateix pel lloc que l'hi ha tocat al món. Un llibre molt recomanable. 4 sobre 5.

Comentaris