"Sé lo que estás pensando", John Verdon

Think of a Number
John Verdon, 2010
Traducció de Javier Guerrero
Roca editorial, 432 pàgines

El detectiu d'homicidis David Gurney gaudeix del plàcid retir a les muntanyes Catskills quan un dia el seu company d'estudis Mellery es posa en contacte amb ell perquè ha rebut un seguit de misteriosos anònims amenaçadors. Gurney intenta donar-li una mà i li insisteix sobre la necessitat d'anar a la policia. Quan apareix mort, a Gurney no li queda més opció que implicar-se en la investigació del cas, del que tot apunta que és obra d'un psicòpata, contra els que havia tingut força èxit en els seus temps a homicidis.

Sé lo que estás pensando és una novel·la negra protagonitzada per un detectiu que en part respon als canons clàssics del gènere; no fumadors ni beu ni s'embolica amb dones, però sí que és un personatge intel·ligent i turmentat, en aquest cas per la mort del seu fill. Comparteix la vida amb Madeleine, que no acaba d'acceptar el capteniment del seu espòs respecte les seves obligacions com a policia. La veritat és que resulta un personatge principal una mica  desdibuixat, un tipus intel·ligent i correcte però que en la meva opinió no desprèn el magnetisme d'altres grans clàssics del gènere com Wallander o Gunther.

Aquesta lectura m'ha resultat una mica decebedora, ja que aquesta obra va gaudir de cert èxit internacional, però la veritat és que ha resultat ser una història de detectius més, sense cap valor afegit especialment destacable: un psicòpata descobert per la perspicàcia d'un detectiu. La veritat, hi ha moltes novel·les de detectius millors, en la meva opinió.

Comentaris