"El lleopard", Jo Nesbo

Panserhjerte
Jo Nesbo, 2014
Traducció de Laia Font i Mateu
Proa, 704 pàgines

Després de la seva topada amb el Ninot de neu, Harry Hole està desaparegut. L'agent Kaja Sollness rep l'encarrec de trobar-lo i portar-lo a Hong Kong, perquè el que sembla un assassí en sèrie actua a Oslo. La investigació em la que es trobar immers Hole serà dura i complexa, tant per les seves pròpies condicions com pel fet que es desenvolupa enmig de la pugna pel poder entre la Kripos i el departament d'homicidis de la policia d'Oslo. A més, ha de lluitar contra els seus propis fantasmes, el record constant de la Rakel i l'Oleg i les seves addiccions a l'alcohol i drogues diverses. Tot plegat farà que la investigació s'emboliqui amb la mort d'una diputada i estranys vincles amb el Congo, fins aque un lloc comú a les víctimes donarà la clau per començar a resoldre el cas.

El lleopard és una molt bona novel·la negra, que compta amb tots els ingredients característics del gènere, començant pel seu protagonista. Harry Hole és una mena d'antiheroi: mal considera pels seus companys, amb una vida personal caòtica i víctima de la seva incapacitat de ser feliç o de sentir-se realitzat amb la seva feina. Amb tot, les seves aptituds com a investigador li valen un cert respecte. Més enllà del protagonista, els personatges que desfilen per la novel·la són també elements clau per completar el panorama de la novel·la: policies amb una ambició per damunt de tota consideració, companys de professió que esdevenen Traïdors, traficants d'armes, etc. 

Crec que aquesta és una novel·la molt ben construïda a nivell argumental i narratiu, que ens va oferint petites pistes per resseguir el rastre dels possibles assassins amb prou marge per donar lloc a nombrosos girs argumentals. És una novel·la que a pesar de la seva extensió es fa molt lleugera i àgil i esdevé gairebé addictiva. Una lectura molt recomanable.

.

Comentaris