"Setembre, octubre i novembre", Joan Miquel Oliver

Setembre, octubre i novembre
Joan Miquel Oliver, 2014
L'altra editorial, 312 pàgines

Joan Miquel Oliver s'embarca en la tasca d'escriure la biografia del manacorí Miquel Riera, inventor i popularitzador d'una modalitat d'escalada anomenada psicobloc, que consisteix en escalar vies de roca sobre el mar sense res més que les pròpies mans. Per dur a terme la tasca de recopilar informació, es fixa un termini de tres mesos, d'aquí el nom del llibre. En aquests tres mesos, a través dels apunts que diàriament va confegint, coneixem al particular Miquel Riera i algunes de les seves vivències més hilarants. Però Oliver va molt més enllà i en realitat ens ofereix una finestra a la seva pròpia vida, sobretot a la seva vessant com a creador i tot el que això comporta de relació amb un ampli ventall de persones. Així, flueixen records de la infantesa, trobades amb amics, la ciclosofia, la vida d'artista en les seves visites a Barcelona, etc.

Sense dubte és aquesta una obra realment molt particular. És difícil de qualificar, ja que no encaixa en la categoria de novel·la i en el camp de l'assaig tampoc hi té una clara cabuda. És una col·lecció d'apunts del propi autor, els fonaments del que hauria d'haver estat -suposadament- una biografia. És com si en lloc de l'edifici contempléssim els fonaments, només que tan ben fets que ens permeten concebre l'obra acabada. 

A nivell de l'estil, és fresc, espontani, planer, desenfadat... Es fa una lectura tan fàcil que podries passar molt de temps llegint sense cansar-te'n. Aquest és el mèrit principal d'aquest llibre, una lectura agradable, curiosa i interessant. Una rara avis que demostra el talent del seu autor.

Joan Miquel Oliver amb la seva obra (foto ACN)


Comentaris