"Red Riding Quartet", David Peace

Red Riding (1974, 1977, 1980, 1983)
David Peace, 1999-2002
Alba editorial

Red Riding Quartet és una tetralogia de l'autor britànic David Peace que explora a partir de fets reals (un assassí en sèrie) un inframón que es desenvolupa a la zona de West Yorkshire. Les quatre novel·les es centren en les investigacions tant policials com periodístiques que porten a terme distints personatges per tal de descobrir el parador de les víctimes i sobretot dels seus botxins. És un conjunt de novel·les que per així dir-ho està compost de por, maldat, mort, violència, sexe, fang, pluja, vísceres, sang, esperma, destrucció, corrupció i fatalitat. Es desplega, per tant, davant els ulls del lector un panorama absolutament descoratjador en el qual tot s'encamina cap al mal i la destrucció.
 
Aquest quartet de novel·les resulta completament hipnòtic a partir de la construcció d'escenaris claustrofòbics i personatges amb un sentit absolutament tràgic, derrotats per la seva realitat o per la realitat que els demés els imposen. És una mena de passeig per l'infern de la societat moderna, on rere l'aparença de la normalitat veiem desfilar autèntics diables que ho encaminen tot cap al mal. Aquests diables aporten la forma d'assassins en sèrie, pederastes, policies corruptes, periodistes llunàtics, etc.

Es fa difícil anar més enllà a l'hora de parlar d'aquesta tetralogia, tan sòrdida i dura, com és. És agafar tot el que pugui tenir de dolent una època i posar-ho tot junt. El que és pitjor és que tot plegat resulta versemblant, quan es coneix de què és capaç la natura humana. Recomanable, a pesar de tot.


Comentaris