"Canadà", Richard Ford

Canada
Richard Ford, 2012
Traducció al català de Josefina Caball
Anagrama / Empúries, 448 pàgines

Amb només quinze anys, Dell Parsons afronta un fet totalment traumàtic: els seus pares Bev i Neeva són empresonats després d'haver protagonitzat un atracament a un banc del qual pensaven, ingènuament, que en podrien sortir impunes. A partir de la seva detenció, s'obre per al Dell i la seva germana bessona Berner un breu impasse d'uns quants dies en els quals es troben sols i han de prendre decisions impròpies de la seva edat. La Berner escull fugir amb el seu xicot cap a Califòrnia, fer una passa endavant i entrar en la maduresa de cop, mentre que en Dell espera a casa no sap ben bé què. Finalment, una amiga de la seva mare, la senyora Remlinger, compareix per executar el pla que Neeva havia disposat: que en Dell anàs al Canadà per quedar sota la protecció de l'Arthur Remlinger, un home de negocis a qui consideren prou ric i instruït com per preocupar-se d'un adolescent. Tanmateix, en ser al Canadà s'haurà d'enfrontar a la solitud i la duresa de la vida al camp fins que de mica en mica el senyor Remlinger l'anirà integrant en el seu espai i el farà partícep dels seus obscurs secrets, motiu pel qual es troba al Canadà.

Canadà és un novel·la que narra la vida de Dell Parsons en tres moments diferents: la vida de la família Parsons fins al fatídic atracament, els primers mesos de la vida al Canadà i el retrobament de Dell i Neeva Parsons moltes dècades després. Richard Ford dibuixa una família composada per un pare de família veterà de la Segona Guerra Mundial i que intenta sobreviure a través de plans peculiars en els quals confia perquè en el fons és profundament ingenu, i una mare frustrada en les seves aspiracions intel·lectuals i acadèmiques que intenta fer dels seus fills gent especial per sobre dels demés i no s'adona que tan sols els priva d'una vida normal d'adolescents. Aquesta família serà arrossegada al desastre per la confiança de Bev Parsons en un pla de robatori absurd que l'acabarà portant a ell a la presó, a la seva esposa al suïcidi, a la seva filla a una vida difícil i al seu fill a haver de viure una vida que mai hauria sospitat al Canadà.

Els primers mesos de vida de Dell al Canadà se'ns presenten com un procés de maduració accelerat, en el qual ha d'aprendre a viure envoltat de sensacions desagradables i sense saber ben bé què passa al seu voltant. És una etapa que el marcarà de per vida i en la qual entrarà gairebé de cop en l'edat adulta, empès per la seva pròpia situació personal i per les històries i escenaris en els quals es veurà implicat.

Aquesta novel·la és una lectura molt interessant perquè parteix d'un escenari format per la típica família americana, tocada per aquella ingenuïtat de qui es creu capaç de fer-ho tot, que de cop i volta es capgira per complet i impedeix que la vida normal segueixi el seu curs. Molt recomanable perquè mostra com per moltes que siguin les adversitats, una persona és capaç de sobreposar-se i tirar endavant si té la motivació adequada, en aquest cas les ànsies de coneixement, d'anar a l'institut i formar-se. Un missatge important.

Comentaris