“Homenatge a Catalunya”, George Orwell

Homage To Catalonia
George Orwell, 1938
Traducció al català de Ramon Folch i Camarasa
LaButxaca, 338 pàgines 

A finals de 1936, George Orwell (pseudònim d’Eric Arthur Blair) arribà a Barcelona per prendre les armes contra el feixisme, com feren desenes de milers d’homes i dones d’arreu del món. Ho va fer com a voluntari de les milícies del POUM, un partit d’ideari marxista però seguidor de les idees de Trotsky i per tant enfrontat al comunisme soviètic. En aquest relat, escrit un cop retornat a Anglaterra, repassa tots els esdeveniments que va viure des de que arribà a Barcelona fins que va poder fugir del país enmig d’una situació compromesa. En aquest període de temps va viure moltíssimes experiències que aporten una visió molt personal i en part diferent de la que han pogut reconstruir els historiadors professionals.

El primer que va viure va ser la instrucció, que segons conta el va sorprendre pet diversos motius. Per una banda, el fet de trobar-se en un exèrcit igualitari el va sorprendre molt, ja que li resultava estrany que tropa i oficials es tractessin de tu i que fins i tot poguessin sorgir discussions entre uns i altres. Una altra cosa que relata és la gran mancança d’equipaments pels soldats, especialment l’escassetat d'armes, que arribava al punt d’enviar soldats al front sense haver tocat mai un fusell operatiu. De la seva experiència al front en destaca l’avorriment de passar-se dies vigilant posicions enemigues sense activitat i les precàries condicions d’allotjament i vestimenta. Per desgràcia també hagué de passar per la sanitat militar republicana, de la qual en quedà satisfet a pesar de la precarietat dels mitjans -no d'aliments.

Tanmateix, allò més destacat és que Orwell es trobava a Barcelona quan esclataren els fets de maig, un enfrontament entre comunistes i forces de seguretat de l’estat contra anarquistes i el POUM. Resulta sorprenent com un fet de tanta transcendència en la guerra es va poder viure com a poc més que una batussa en certs punts de la ciutat de Barcelona. També és interessant quan parla de les conseqüències d’això, la persecució dels membres del POUM per part de les forces del govern i els comunistes.

A part dels fets que va viure, Orwell incorporà al llibre dos apèndixs on reflexiona sobre algunes qüestions com els fets de maig de 1937 i la seva transcendència política i molt especialment sobre el paper dels comunistes durant la guerra civil, a qui acusa de ser els vertaders agents contra-revolucionaris.

Sens dubte, Homentage a Catalunya és una obra molt interessant per obtenir una visió de la guerra civil i la situació a Catalunya durant el període sense passar pel sedàs dels historiadors. És una reflexió en brut, feta quan encara la sort de la guerra era incerta, que parteix de l’experiència directa del seu autor, un apassionat idealista que tant en el camp de batalla com en el camps de les lletres s’esforçà per combatre el feixisme i el totalitarisme stalinista.

Comentaris