"De ratones y hombres", John Steinbeck

Of Mice And Men
John Steinbeck, 1937
Traducció al castellà de Román A. Jiménez
Edhasa, 176 pàgines

En els anys de la Gran Depressió nord-americana, dos jornalers recorren Califòrnia a la recerca de feina. Són George Milton i Lennie Small, dos personatges del tot contraposats; George és intel·ligent i sensat, mentre Lennie pateix una discapacitat mental que el fa ser un infant dins un cos gegantesc. En realitat George és qui té cura de Lennie, que és incapaç d'entendre el món que l'envolta i que sovint fa un ús involuntàriament destructiu de la seva força. L'arribada a una nova granja per treballar els permet somiar amb la possibilitat d'assolir el seu somni de tenir una parcel·la pròpia i poder viure sense entrebancs, però l'ambient estrany que es respira a la granja truncarà aquest ideal.

Of Mice And Men és una de les novel·les que Steinbeck dedicà a la temàtica de la Gran Depressió, juntament amb The Grapes Of Wrath (Els raïms de la ira) i In Dubious Battle. En aquesta novel·la, l'autor s'acosta a la realitat dels jornalers que en els anys de misèria que suposà la dècada de 1930, deambulaven pels Estats Units a la recerca d'una feina amb la que poden sobreviure una temporada més. En aquest cas es centra en dos personatges molt ben definits que resulten del tot antagònics, fins al punt que només els uneix l'amor que es tenen i el somni compartit de poder arribar a tenir una petita granja pròpia i trobar el seu lloc en el món. Tanmateix, les particularitats del caràcter de Lennie i els personatges amb els que topen en la seva nova ocupació no els permetran dur endavant aquest projecte.

Aquesta és una novel·la breu que resulta profundament commovedora per diversos motius. Per una banda, per la dura realitat amb la que han de conviure els personatges, en una situació de misèria itinerant que els fa ser individus desesperançats i desil·lusionats i que així i tot encara guarden en el seu si el desig d'una vida millor. També commou la relació tan estreta, el profund amor que es professen Lennie i George, l'amor d'un pare i un fill, que per molt que George expressi que sense Lennie podria viure millor, el sentiment fa que no pugui sinó continuar al seu costat. I en darrer terme commou fins a la llàgrima el final, el profund sacrifici de George per estalviar-li a Lennie el patiment que sense dubte esperava que el condemnarà a ell a renunciar al seu somni.

Sense dubte una petita joia.

Comentaris