"Prussian Blue", Philip Kerr

Prussian Blue
Philip Kerr, 2017
Quercus, 539 pàgines


A la Riviera francesa, el 1956, Bernie Gunther intenta reprendre la seva vida després del confús episodi al voltant de Somerset Maugham amb els serveis secrets britànics i de l'Alemanya Oriental, però li és impossible. Agents de la Stasi, per ordre de Mielke, el rapten i l'obliguen a anar al Regne Unit per cometre un assassinat, cosa que fa que Gunther activi de nou el seu instint de supervivència i emprengui un llarga fugida per escapar dels alemanys orientals. Un dels seus perseguidors és antic company de feina policial, fet que el porta a recordar les circumstàncies en les que treballaren plegats. L'ocasió en qüestió va ser una de les investigacions més complexes amb les que s'hagi hagut de topar Bernie Gunther, atès que va tenir lloc a la muntanya d'Obersalzberg, el lloc de repòs del Führer i domini gairebé personal de Martin Bormann. Es tracta de trobar el culpable d'haver assassinat un dels personatges més importants de la contrada, tirotejat mentre es trobava a la terrassa de la residència de Hitler.

Aquesta dotzena entrega de la nissaga de Bernie Gunther és una de les més interessants de totes, sobretot per tot el que explica sobre la situació de la muntanya d'Obersalzberg, a Berchtesgaden, que es convertí en el nucli del poder nazi gràcies a la predilecció de Hitler per la zona. Així, observam com els nazis apliquen de forma implacable el seu poder intimidador per desposseir nombrosos ciutadans de les seves cases per fer lloc als líders nazis. També som testimonis de la corrupció extrema que es produeix en totes les dictadures i de la qual no s'escapà el nazisme.

Una de les grans novel·les de la sèrie de Bernie Gunther, una demostració més de la mestria de Kerr per combinar la novel·la negra amb la novel·la històrica. Molt recomanable. 

Comentaris