"El carter sempre truca dues vegades", James M. Cain

The Postman Always Rings Twice
James M. Cain, 1934
Traducció al català de Manuel de Pedrolo
Edicions 62, 144 pàgines

Frank Chambers és un rodamón embolicat constantment amb la policia a qui la fortuna porta a la cafeteria de Nick Papadakis a Twin Oaks (Califòrnia). Després d'haver vist Cora, la jove esposa de l'amo, accepta començar a treballar en la benzinera i petit taller annexes. Ràpidament l'espurna dels desig s'encén entre els dos joves, que s'emboliquen en una apassionada relació i comencen a jugar amb la idea d'assassinar Papadakis per gaudir d'una vida comfortable. Després d'una primera temptativa fallida, la culminació dels seu pla, lluny de portar-los a la felicitat, els farà entrar en una espiral negativa de conseqüències tràgiques. 

Escrita el 1934, El carter sempre truca dues vegades constitueix un obra d'una gran i descarnada modernitat. En la línia de la gran novel·la negra nord-americana, presenta dos personatges principals obscurs i plens de matisos, empesos per un desig irrefrenable que els porta a actuar de la manera més cruel per lliurar-se d'aquell a qui consideren un obstacle per la seva felicitat. Són constants les referències sexuals, el recurs a la violència i l'aparició d'advocats de fosques intencions que saben esprémer el sistema judicial en benefici dels seus defensats.

James M. Cain aconsegueix amb aquesta breu novel·la que el lector es submergeixi en un ambient enrarit, en el qual els personatges principals no semblen mai parlar de forma sincera entre ells a pesar de l'extrema passió que els uneix. Envoltada de certa polèmica, ja que va ser censurada en diversos estats dels EUA, va ser el primer gran èxit de Cain, al que seguirien obres com Mildred Pearce, que els consagraren com un dels grans novel·listes del gènere.

Comentaris