"La mitad de la verdad", Zygmunt Miloszewski

Ziarno Prawdy
Zygmunt Miloszewski, 2011
Traducció al castellà de Javier Villaverde González
Alfaguara, 448 pàgines

Sandomierz, abril de 2009. Quatre anys després de la resolució del cas Telak, la situació del fiscal Teodor Szacki ha canviat radicalment. Després que la seva dona descobrís la seva infidelitat i es separassin, Szacki decidí fer un canvi d'aires radical: abandonà la populosa Varsòvia i la seva frenètica activitat criminal per anar-se'n a Sandomierz, una petita ciutat carregada d'història on la criminalitat és gairebé anecdòtica. El resultat és que el fiscal és troba en un estat proper a la depressió, sense motivacions laborals ni personals. Tanmateix, el descobriment del cadàver d'una dona aparentment assassinada seguint un procediment de sacrifici hebreu capgirarà la situació, i Szacki és veurà immers en una investigació que tornarà a remoure el passat antisemita de Polònia i sobretot de la ciutat de Sandomierz. Caldrà una bona dosi de capacitat analítica per destriar la realitat de les aparences enmig d'una considerable pressió mediàtica i una erràtica trajectòria personal...

En aquesta segona entrega de la trilogia, Miloszewski continua enfrontant-se als fantasmes del passat de Polònia. Si en la primera entrega parlava de l'actuació dels serveis secrets en l'època comunista i la seva total impunitat, ara posa sobre la taula la qüestió de l'antisemitisme. I ho fa des d'una perspectiva històrica que ens duu a l'edat moderna amb les absurdes acusacions de les que eren víctima els jueus (convenientment reflectides en una pintura de Karol de Prevot a la catedral), però també recorda els progroms que tengueren lloc a diverses ciutats polonesea quan els jueus alliberats dels nazis pretenien reprendre la seva vida. És un posicionament valent per part de l'autor, que argumentalment li serveix per teixir una nebulosa de sospites al voltant dels crims investigats.

Personalment aquesta novel·la m'ha agradat més que la primera, ja que pens que és més dinàmica i entretinguda i a més té el valor afegit de la qüestió de l'antisemitisme. És un llibre per moments trepidant i que ens mou a una major simpatia cap al fiscal per la seva situació de sentir-se buit però a la vegada viure una vida sexual gairebé frenètica que no és capaç de manejar del tot bé.

L'autor de la novel·la. Foto: Leszek Zych / Polityka

Comentaris