"En busca del barón Corvo", A. J. A. Symons

The Quest for Corvo
A. J. A. Symons, 1934
Traducció de l'anglès de Jordi Beltrán
Pròleg de Juan Manuel Bonet
Libros del asteroide, 352 pàgines

Baró Corvo és el pseudònim sota el qual s'amagà, per èpoques, l'intel·lectual britànic Frederick Rolfe. L'obra de Symons ens acosta a la biografia d'aquest insòlit i controvertit personatge, aspirant frustrat a sacerdot, pintor, novel·lista i tantes altres coses desenvolupades sense assolir mai el tan desitjat reconeixement públic. Però Symons no es limita a fer-nos coneixedors de les circumstàncies vitals del seu biografiat, sinó que es explica totes les passes seguides, les fonts consultades i els seus informants, de forma que l'acompanyam no només en un periple biogràfic sinó també en el provés de recerca de la informació, en un gènere biogràfic que en el món anglosaxó s'identifica com a quest.

El resultat és una obra entretinguda, que al mateix temps que ens presenta un personatge d'un atractiu innegable, excèntric i vanitós fins a l'extrem, ens exposa les vicissituds per les quals ha passat el biògraf per arribar a recomposar aquesta vida. Així, ens explica la fascinació que li va néixer per l'autor després de la lectura d'Adriano VII, i com a partir d'aquest sobtat enamorament per l'obra es va interessar per l'autor. La recerca es descobreix com un camí fet de coneixences que aporten testimonis que, en els millors dels casos, matisen l'opinió expressada de forma directa, en la seva correspondència, o indirecta, a través dels personatges de les seves obres, per Rolfe, quan no la contradiuen de forma rotunda. Cal assenyalar que Rolfe gairebé en tot moment es sentia agraviat per una o altra persona, que era incapaç de valorar les seves qualitats per damunt de la mitjana. La tasca de Symons ens acosta a una forma de viure la vida des de la consciència de superioritat intel·lectual, una posició que a Rolfe li va comportar una frustració constant, un recull immens de derrotes i una constant fugida endavant a la recerca d'un ambient on a la fi se li reconegués la seva vàlua, no exempt de patiments i privacions de tota casta.

D'aquesta manera, Symons construeix una relat que va més enllà d'un biografia convencional i ens acosta al món europeu que es va esvair amb l'esclat de la Gran Guerra i amb ell una visió romàntica i apassionada de la vida que Rolfe encarnà a la perfecció, encara que sempre a la seva manera particular i pròpia. 

Comentaris