"El pont dels jueus", Martí Gironell

Els pont dels jueus
Martí Gironell, 2007
Columna, 272 pàgines

Just fa uns dies que he acabat de llegir aquest llibre ambientat al segle XI, a la ciutat catalana de Besalú. L'argument narra certs esdeveniments que succeeixen en aquesta ciutat durant la construcció d'un pont fortificat per part d'un mestre d'obres llombard. De fet el narrador és el seu fill. Era un llibre que em va regalar na Joana Maria per l'aniversari i que pintava prou bé, si més no considerant que havia estat el més venut en català del passat Sant Jordi. Però no sempre es compleixen les expectatives, per desgràcia.

En primer lloc, no acaba de tenir una línia argumental massa clara, ja que el tema de la construcció del pont és com una mena de pretext per parlar d'una conxorxa orquestrada per un comtat rival, i pel mig hi ha la qüestió dels jueus com a ensamblada... En segon lloc, no entenc que té a veure el títol del llibre amb el que ens conta el llibre, ja que no veig la relació entre el pont i els jueus...

Per altra banda, títol apart, la història que planteja té elements suficients com per crear un novel·la històrica entretinguda i interessant, amb prou coses per enganxar al lector: conxorxes militars, construcció medieval, jueus, éssers màgics... El problema és que és un narració com a precipitada: esdeveniments centrals per a la novel·la es despatxen amb una brevetat inexplicable, mentre altres coses intranscendents se'ns conten amb tot detall.

Per mi és un llibre que parteix d'un bon plantejament però que l'autor és incapaç de desenvolupar, potser per un excés d'ambició en voler recrear l'edat mitjana. Dic això ben conscient de les dificultats que suposa escriure un llibre, no vos cregueu que som tan despietat...

Comentaris

Anònim ha dit…
JEJEJE,
Nomes te volia comentar una anecdota, arran de la resenya que has feta sobre aquest llibre.

Jo no l'he llegit, i vegent el que expliques no el llegire, pero crec que el recomanare a una amiga que treballava al mateix centre, ja que paradoxes dela vida, es de Besalu i ha viscut a Lombardia.