"Chechenia. Año III", Jonathan Littell

"Tchétchénie, An III"
Jonathan Littell
RBA, 120 pàgines

Hi ha moltes formes de guanyar una guerra. Possiblement una de les més curioses és la que han aplicat els russos a Txetxènia. Després de les dues guerres que es succeiren als anys 90, i comprovada la impossibilitat de derrotar de forma completa als independentistes islàmics, el govern Putin va optar per unir-se a l'enemic. El que ens conta l'autor de Les Benignes és de quina manera estan les coses a la Txetxènia pacificada sota el govern de Ramzan Kadírov. I la realitat que ens mostra té dues cares; per una banda, l'autor té la sensació que les coses han millorat notablement en tots els àmbits d'ençà de la guerra (quan ell era cooperant al territori), però per altra té la sensació que els règim de Moscou i el de Grozni han amagat els problemes sota l'estora.



I és aquesta estora la que intenta alçar Littell, per assenyalar alguns dels greus problemes que encara persegueixen aquesta zona, en el tercer anys de govern de Kadírov fill, d'aquí el títol. Així, destaca el procés d'islamització de la societat txetxena, amb la generalització dels seus símbols externs, fet que sobretot afecta les dones, obligades a portar el vel als edificis públics. També destaca el problema de la corrupció, fent especial esment al poder omnímode de Kadírov i la seva xarxa clientelar, amagat sobre una aparença de paternalisme benefactor.

Tanmateix, l'aspecte que més es destaca és la qüestió dels drets humans. Continuen les desaparicions, les pallisses i els assassinats, molt més moderats i selectius que anys enrera, però igual de preocupants, fins arribar a casos especialment destacables com el de la periodista Anna Politovskaya i la cooperant de l'ONG russa memorial Natalia Estemírova.

En definitiva, Littell fa una mirada a Txetxènia més enllà de les aparences per constatar com el règim rus cedeix en molts punts contra els que havia lluitat per de mantenir l'aparença de normalitat, la pau i la pertinença del territori a la mare Rússia.

Un llibre interessant per qui pugui tenir interès en el tema (he de dir que m'hi vaig acostar més per l'autor que pel tema). Per mi un 3 sobre 5.

Comentaris