“The Damned Utd”, David Peace

The Damned United
David Peace, 2006
Faber and Faber, 327 pàgines 

L’agost de 1974, Brian Howard Clough, un dels més reputats i polèmics entrenadors anglesos, es fa càrrec de la direcció del Leeds United, vigent campió de la lliga anglesa. Arriba per substituir a una llegenda del club, Don Revie, i el seu camí en el club de Yorkshire serà un lluita constant per imposar la seva forma de fer les coses en un club del que pensa que només ha aconseguit els seus èxits a partir de les trampes. La seva pugna es veu dificultada pel seu propi ego i per situacions que li són alienes, com els desgraciats incidents en el partit contra el Liverpool de Bill Shankly, de forma que quarant-dos dies després abandonarà el càrrec. 

The Damned United reconstrueix la trajectòria esportiva com a entrenador de Brian Clough, un dels més brillants entrenadors anglesos de la història, artífex de gestes com fer guanyador de la lliga a un equip com el Derby County i sobretot de fer el Nottingham Forest bicampió d’Europa de forma consecutiva. És un llibre escrit amb un estil àgil i narrat en primera persona en la veu del propi entrenador. La narració es fa en dies seqüències temporals: la de l’etapa del Leeds, els quaranta-dos dies, i la que ressegueix la trajectòria de Clough des de la lesió que el portà a deixar de jugar fins a l’acceptació del càrrec al Leeds. Amb aquesta estructura, l’autor aconsegueix contraposar un relat d’èxit i un de fracàs per tal de mostrat els llums i ombres que rodegen l’entrenador. 

El perfil resultant del treball de Peace és el d’un personatge excessiu en les seves grans capacitats futbolístiques. Per una banda, és capaç de fer millorar notablement equips modests fins a fer-los campions, cas del Derby County, però per altra banda la seva voluntat d’imposar el seu estil i esborrat el llegat de Revie el porten a comportar-se d’una forma contraproduent pels seus propis interessos. Es dibuixa també una de les dificultats que l’afectaren en la darrera etapa de la seva vida, l’alcoholisme. Crida l’atenció el seu retrat d’home familiar, fins al punt de desafiar el club per la negativa de portar la seva família a una gira.

Aquesta obra és vertaderament apassionant, tant des del punt de vista d’un afeccionat al futbol com des del públic en general. Descobreix un personatge profundament carismàtic i una època en la que el futbol encara no estava tan afectat per l’esperit comercial actual. Cal tenir en compte que és una de les millors novel·les que s’hagin escrit sobre el tema del futbol. Molt recomanable.

Comentaris