"El caso Telak", Zygmunt Miloszewski

Varsòvia, juny de 2005. El fiscal Teodor Szacki és troba davant un cas difícil. Un home ha estat assassinat en el transcurs d'una teràpia psicològica. Cap dels assistents sembla tenir res en contra de la víctima, fet que dota de gran complexitat a la investigació. Szacki anirà descobrint cada vegada més coses tèrboles del passat de Telak i del seu propi país, fins al punt de trobar-se en el punt de mira d'una organització que fins llavors desconeixia.

El caso Telak és la presentació en societat del fiscal Teodor Szacki, qui d'acord amb el procediment jurídic polonès és l'encarregat de la investigació dels delictes. La millor manera de definir-lo és com un tipus normal: amb estudis de dret, casat, amb una filla, amb un situació econòmica ajustada... L'única marca distintiva és el seu cabell completament blanc i la seva extensa pulcritud a l'hora de vestir. És un tipus intel·ligent i intuïtiu, que sovint entén que cal aplicar l'esperit de les lleis i no la seva lletra.

Aquesta novel·la desenvolupa una investigació que em principi podria recordar un misteri d'habitació tancada, però que ràpidament deriva en un altre tipus de crim que es connecta a la fosca etapa de la Polònia comunista, on la violència era exercida de forma arbitrària i de vegades contra gent innocent fins i tot des de l'òptica del règim.

Una novel·la ben escrita i ben estructurada, amb un ritme àgil que ens introducció en la Polònia actual i la seva difícil relació amb el seu passat més recent. 

Comentaris