"Desdejuni a Can Tiffany", Truman Capote

Breakfast at Tiffany's
Truman Capote, 1958
Traducció al català de Ramon Folch i Camarasa
El Observador, 232 pàgines

Holly Golightly és una al·lota que viu al Nova York dels anys 40 i que intenta sobreviure a través dels seus contactes amb homes rics. Sense dedicar-se a la prostitució, aconsegueix que aquests homes li proporcionin els mitjans que necessita per sobreviure d'una manera frugal, mentre espera que arribi l'home que l'ha d'alliberar d'aquesta recerca. El seu caràcter extrovertit i amb un punt ingenu resulta del tot magnètic per als homes del seu cercle, i atreu l'atenció d'un jove escriptor anònim (el narrador de la història, de fet), que de mica en mica es va enamorant d'ella i presencia com aquesta vida lleugera amaga una realitat molt més dura, una història de misèria i un anhel de defugir-la a tota costa.

Cèlebre per la pel·lícula protagonitzada per Audrey Hepburn i George Peppard sota direcció de Blake Edwards, aquesta novel·la és l'obra de major repercussió popular de Truman Capote, si bé la qualitat literària de On Cold Blood (A sang freda, la primera non-fiction novel) la superi per molt. Aquesta narració, aparentment senzilla i convenientment edulcorada en el film, resulta d'una gran duresa quan es constata la tràgica vida de la protagonista, l'ofici a què es dedica (proper a la prostitució, una escort) i les desgràcies que ha d'afrontar a nivell de salut i per la seva relació amb un mafiós. En part, és un retrat dels efectes que la gran depressió va tenir sobre milions d'americans, que es varen veure privats dels més elementals mitjans de supervivència

És una lectura totalment recomanable, en especial si s'ha vist la pel·lícula homònima (totalment recomanable, també) i es vol conèixer quina era la intenció de l'autor en escriure aquesta obra, una de les més reconegudes de la literatura nord-americana del segle XX.

Comentaris