"L'integrista reticent", Mohsin Hamid

The Reluctant Fundamentalist
Mohsin Hamid, 2007
Traducció al català de Carles Miró
Edicions del Periscopi, 176 pàgines

Assegut en una terrassa d'un restaurant de la part vella de Lahore, Changez explica a un anònim occidental la història de la seva ascensió fins a tenir el somni americà a les mans i el seu desengany i retorn a Pakistan, a causa del trasbals global que suposaren els atemptats de l'onze de setembre de 2001. La seva història comença amb l'arribada a la universitat de Princeton i, una vegada conclosos els seus estudis, amb el seu reclutament per part d'una empresa financera de Wall Street dedicada a tasques d'anàlisi del valor de les empreses. La tasca en aquesta empresa li permetrà assaborir l'èxit professional, i al mateix temps emprendrà una frustrada història d'amor amb l'Erica, una dona marcada per una tragèdia que és incapaç de superar. Aquesta etapa es veurà bruscament interrompuda per l'atemptat de les Torres Bessones, que farà que Changez experimenti una mena de conversió, que s'adoni que comença a odiar els EUA i tot allò que representen. De tornada a Lahore, esdevé, per dir-ho d'alguna manera, un activista en contra dels EUA des de la seva posició de professor universitari, vinculat fins i tot amb actes violents.

L'integrista reticent adopta la forma d'un fals monòleg, ja que el protagonista interactua amb el seu interlocutor encara que aquest no té veu en la novel·la. Resulta una narració intrigant per la forma en la que es van desgranant els esdeveniments i per l'epifania del protagonista. Resulta una narració tensa, ja que sota unes formes correctes s'hi pot intuir com hi circula l'odi del protagonista cap a allò que representa en el seu interlocutor. En aquest sentit, el final, certament obert, sembla una confirmació de la radicalització del jove Changez.

Mohsin Hamid explora en aquesta novel·la els mecanismes de la radicalització com una forma de reacció davant la resposta exageradament nacionalista de la societat i el govern nord-americans davant l'agressió que suposà l'atac de l'onze de setembre del 2001 contra les Torres Bessones. Aquesta és la línia principal de la narració, però no s'ha de menystenir la fallida relació amorosa entre Changez i Erica, una relació condemnada al fracàs perquè l'al·lota és incapaç de superar la mort del seu primer gran amor. Aquesta història sentimental possiblement actua de manera inconscient sobre el protagonista i és un dels factors que n'impulsa la radicalització.

Aquesta novel·la resulta interessant pel seu plantejament formal i per la temàtica que desenvolupa, però he de reconèixer que no m'ha captivat. Probablement pel fet de ser un monòleg o perquè no acaba d'explorar les vertaderes pulsions que intervenen en la transformació de Changez. Amb tot, és una lectura interessant.

Comentaris