"L'espectacle de la mort a la Mallorca del segle XIX", Rosa Planas

L'espectacle de la mort a la Mallorca del segle XIX
Rosa Planas Ferrer, 2020
Lleonard Muntaner editor, 79 pàgines 

La forma de morir i el tractament que es dóna al cos de difunt són dos dels elements que més ens diferencien de la resta d'espècies animals. Aquests dos fets varen canviar de forma substancial a la Mallorca del segle XIX, com a conseqüència de la modernització legislativa i a noves mesures vinculades als nous ideals higienistes. En aquesta breu obra, un recull de notícies històriques al voltant del fet mortuori més que un estudi en profunditat, Rosa Planas recull alguna d'aquestes novetats i també altres circumstàncies que són herència d'una tradició secular, com és el cas de les execucions públiques.

Entre les novetats destacables del segle XIX que es recullen, s'ha de destacar el trasllat dels cementiris fora dels nuclis de població, mesura derivada de les disposicions fetes per les Corts de Cadis, o l'obligatorietat, en el cas de la ciutat de Palma, d'haver de traslladar el difunt al cementiri en un cotxe fúnebre. Aquestes mesures sovint generaren situacions de negligència vers les classes més desafavorides, desateses o malteses pels concessionaris dels serveis. Una altra de les grans novetats va ser la introducció per primera vegada d'un cementiri per no catòlics, ja que fins llavors eren enterrats de forma precària en lloc com el talús del Jonquet.

Entre les dinàmiques antigues que encara persistien al segle XIX hi ha la de les execucions públiques, que en aquells moment eren pel sistema de la forca i posteriorment pel del garrot vil, un sistema que lluny de ser més humanitari i ràpid sovint degenerava en morts lentes i tremendament doloroses. També es mantenia el costum de l'adoració de les relíquies de sants i de vetllatoris multitudinaris, que en alguns casos hi foren tant que provocaren aldarulls.

L'espectacle de la mort a la Mallorca del segle XIX resulta en un interessant recull, una lectura breu però farcida de molta informació. 

Comentaris