"Historias del calcio", Enric González

Historias del calcio
Enric González, 2007
RBA, 256 pàgines

Si hi ha un lloc en el món on el futbol és un dels elements transcendentals de la societat, aquest és Itàlia. Durant quatre anys de corresponsalia a Roma, Enric González va escriure, després de cada jornada de la Serie A (l'equivalent a la 1a divisió espanyola, o com es digui actualment), una crónica. De vegades aquesta crònica analitzava els fets de la jornada, però de vegades era més aviat una reflexió sobre el món del futbol italià, la seva idiosincràsia o sobre alguns dels seus personatges cèlebres.

En aquestes cròniques, que van de la temporada 2003-2004 a la 2006-2007, hi ha uns quants temes que regularment  compareixen a les cròniques. Qüestions com la preponderància de la Juventus i tot l'escàndol de la trama de corrupció futbolística encapçalada per Luciano Moggi, que acabà amb el descens de l'equip a la Serie B, o la particular àura de l'Inter, el segon més seguit del país i perseguit per una mena de mala sort o mal fer constant. També són habituals les referències a la qüestió de la violència i de la presència del neofeixisme en els estadis. 
Sobre aquesta darrera qüestió, ha estat molt interessant llegir sobre el partit Livorno-Lazio de la temporada 2005-2006. En l'article titulat "Piazzale Loreto", Hernández narra com en el principi del partit, que enfrontà l'equip més d'esquerres d'Itàlia amb el més filofeixista, els seguidors de la Lazio saludaren els seus jugadors amb crits de "Mussolini! Mussolina!", i la resposta dels livornesos va ser a l'alçada de la provocació: "Piazzale Loreto! Piazzale Loreto!". El Piazzale Loreto és el lloc de la ciutat de Milà on Mussolini i la seva amant Clara Petacchi foren linxat i penjats de cap per avall a una benzinera. Coses així fan del calcio una competició esportiva singular.

A més d'aquestes qüestions, Hernández també es fixà en els jugadors més prometedors del moment, com ara Cassano o Adriano, però el més citat de tots ells és Francesco Totti, la darrera gran icona del futbol italià i un dels tipus més carismàtics. Romà i romanista, va ser un autèntic one club man i símbol del conjunt de la capital.

Historias del calcio és un llibre entretingut, molt recomanable per qui gaudeixi del futbol i sobretot per qui estigui interessant en les seves repercussions socials i en com un esport esdevé un reflex de la societat en la que es desenvolupa. 

Comentaris