"Metropolis", Philip Kerr

Metropolis
Philip Kerr, 2019
Quercus, 386 pàgines

En el Berlín d'entreguerres, Bernie Gunther s'incorpora al departament d'homicidis sota la direcció de Bernhard Weiss i amb Ernst Gennat com a company. El repte al que s'enfronten és formidable: frenar a un assassí en sèrie que actua primer contra prostitutes i després contra mutilats de la primera guerra mundial, un col·lectiu especialment nombrós a la capital alemanya. Enmig de la capital mundial de les llibertats -i del llibertinatge-, amb el renou de fons dels constants enfrontaments entre nazis i comunistes, la investigació requerirà tots els esforços i les habilitats del jove detectiu.

Metropolis es situa en una ciutat i un moment de gran efervescència política, com era el Berlín d'entreguerres. En aquesta ciutat s'ambienta la darrera novel·la del cicle de Bernie Gunther, que per la cronologia seria la primera. En aquesta ocasió, l'autor aprofita per descriure de forma notable l'ambient de la capital de la República de Weimar, tant la seva inesgotable vida nocturna com el tens ambient polític que es respira a causa de l'ascens del nazisme i la seva lluita, dialèctica i física, amb altres opcions polítiques com el comunisme. És també significatiu que es posi molt al focus en un col·lectiu que va tenir una gran importància social i política en aquest període, com varen ser els mutilats de guerra, que en països com Itàlia i Alemanya varen ser tenir un protagonisme destacat en l'ascens de les opcions polítiques més radicals. Tot plegat és transmet de forma més directa en la descripció de l'ambient de la ciutat per la qual transita Bernie Gunther.

De la mateixa manera, és també de destacar la manera en que Philip Kerr fa coincidir Bernie Gunther amb tot de personatges històrics, com els ja esmentats Weiss i Gennat i altres com Thea von Harbou, guionista de moltes pel·lícules de Fritz Lang, o el pintor George Grosz, entre d'altres.

Podem dir que aquesta novel·la tanca el cicle Bernie Gunther en alt, ja que és una novel·la molt ben construïda i ambientada i amb una història molt interessant. A més, és l'única obra de tota la sèrie en la que podem observar el treball policial de Gunther sense que aquest estigui mediatitzat pels nazis, cosa que li afegeix interès. 

Comentaris