"Miracle a Llucmajor", Sebastià Alzamora

Miracle a Llucmajor
Sebastià Alzamora, 2010
Proa, 240 pàgines

En Pere de son Gall és un jove de Llucmajor que té una idea fora del comú: vol inventar un aparell volador capaç d'elevar-se verticalment, el que ell anomena el girocometavió. Aquest somni, fonamentat en uns coneixements tècnics més amplis dels que caldria esperar d'un pagès, topen amb la incomprensió i la befa dels seus conciutadans, i dels seus propis pares. El jove, a més pateix de mal d'amors, atès que s'enamora de na Maria Boscana, filla del màxim enemic de la seva família, el senyor de Ca S'Hereu. En totes aquestes tribulacions només trobarà el suport del seu gran amic en Busca Llarga i, inesperadament, de la gran poetessa Maria Antònia Salvà.

Miracle a Llucmajor parteix de la història real de Pere Sastre, de Son Gall, un llucmajorer que als anys 20 arribà a desenvolupar un prototip de relatiu èxit que podem considerar un antecessor de l'helicòpter. Aquest giny s'arribà a enlairar, de forma que es demostrà uns fonaments tècnics correctes, però per manca de suport públic o privat no va poder tirar endavant després de l'accident del prototip en el seu primer enlairament. A partir d'aquests fets reals, Sebastià Alzamora constitueix un relat entranyable en el que es combina la tendresa, el drama i la hilaritat, amb una galeria de personatges ben dibuixats i unes situacions que van d'escenes de gran tensió dramàtica a d'altres d'una comicitat absoluta.

Aquesta novel·la és una novel·la de to lleuger i desenfadat, agradable i optimista, amb algun toc de realisme màgic i moments que fan esclafir de riure mentre altres commouen el lector. És una lectura molt recomanable, una altra mostra de la mestria del seu autor, Sebastià Alzamora, un dels novel·listes més destacats de la literatura en la nostra llengua.

Comentaris