"Artemisia", Anna Banti

Artemisia
Anna Banti, 1947
Traducció al castellà i epíleg de Carmen Romero
Periférica, 224 pàgines

Artemisia Gentileschi és una de les grans pintores del Barroc europeu. Pertany a la primera generació (en sentit ampli) de dones reconegudes pel seu art, juntament amb altres com Sofonisba Anguissola. Anna Banti reconstrueix la seva experiència vital, més que la seva vida, amb la voluntat d'acostar-nos al pensament i als sentiments que podia tenir una dona empoderada en la societat de l'antic règim. Allò que marcà la vida de la pintora va ser la violació patida a mans del seu mestre de dibuix, Agostino Tassi, pel fet en si i pel procés judicial que la va seguir, atès que no va voler deixar que el seu agressor quedàs impune, i per aconseguir-ho va haver de sotmetre's a tortures per demostrar que no mentia. A pesar d'aquesta experiència vital, la seva vida va prosperar fins a aconseguir un elevat reconeixement artístic en ciutats com Roma, Florència i Nàpols.


Anna Banti es fixa molt en la seva relació amb el seu pare, una relació marcada per l'escarni públic que suposà el procés per la violació, i que es recuperà al final de la seva vida, a Anglaterra, on Orazio Gentileschi s'havia establert. També hi juguen un paper central el seu matrimoni i la seva maternitat, sobretot viscudes com a pèrdua quan el seu espòs decideix abandonar-lo i davant el fet que la seva filla, per influència de l'educació religiosa, no accepta la seva feina com a pintora. 

Un aspecte interessant és la manera en la que es retrata el món artístic, la forma en que feien feina els pintors de l'època, com aconseguien encàrrecs, de quina manera veure'ls pintar era com un entreteniment per les classes altes, els mostraris amb els que obsequiaven els poderosos a l'espera de rebre nous encàrrecs, etc. Evidentment, aquesta experiència està condicionada pel fet que Artemisia era una dona, i com a tal era més mal pagada i descartada per segons quines tasques.

Escrita el 1947, aquesta biografia novel·lada recull les pròpies experiències de l'autora, que per mor d'un bombardeig a finals de la segona guerra mundial, perd la documentació que havia arreplegat sobre Artemisia i ha de començar de bell, amb el resultat que hem tengut a les mans. 

Comentaris