"Sobre la terra impura", Melcior Comes

Sobre la terra impura
Melcior Comes, 2018
Proa, 520 pàgines 

En Tom, un escriptor mallorquí mancat d'inspiració per envestir la seva nova obra, sobreviu a base de cròniques de periodisme cultural que es paguen tard i malament, rep un encàrrec molt especial. La família Verdera li encarrega la redacció de la biografia de l'esposa del patriarca Higini Verdera, Dora Bonnín, que havia estat una gran estrella de l'espectacle. Aquest encàrrec el tornarà a posar en contacte amb la seva infància, ja que havia estat el gran amic d'infància de Leo Verdera i havia freqüentat sovint els espais de la família a Mallorca. Tanmateix, el que havia de ser la redacció d'un panegíric sobra la gran artista cobrarà un to molt més tèrbol amb la desaparició de na Griselda, esposa d'en Leo, a la nit de noces, i amb el descobriment d'històries inquietants del passat que tothom prefereix oblidar.

Sobre la terra impura és un novel·la magistralment executada per Melcior Comes. A partir d'una història innocent, va desplegant un seguit d'elements que transformen la narració en un mena de thriller a cavall del present i del passat. Explora els mecanismes que portaren a certs individus propers al poder franquista a esdevenir empresaris d'èxit amb formes de fer clarament paternalistes i mostra de forma clara com era de fàcil ocultar determinats fets en la Mallorca dels anys 70 a pesar que ja s'hagués produït la irrupció del turisme.

Un valor afegit de la novel·la, si més no pels lectors mallorquins, és la forma en que Melcior Comes situa la narració en la seva terra natal, amb uns escenaris i fàcilment reconeixibles: la badia d'Alcúdia, Sa Pobla, Inca... Més enllà d'això, en aquest cas també són identificables els personatges reals que inspiren els de la novel·la, ja que la família Verdera i la seva empresa Belper està clarament inspirada en els Fluxà i Camper.

Després de l'esplèndida Hotel Indira, Comes ha estat capaç de mantenir el nivell amb la seva darrera novel·la, fet que el confirma com un dels autors més en forma del panorama literari en la nostra llengua. De fet, les dues novel·les tenen elements en comú, com el fet de situar-se en coordenades geogràfiques semblants i el fet de tenir com a personatge central un individu en certa manera fracassat.

Un llibre completament recomanable. 

Comentaris