"Els nois de la Nickel", Colson Whitehead

The Nickel Boys
Colson Whitehead, 2019
Traducció al català de Laia Font i Mateu
Edicions del Periscopi, 256 pàgines

Elwood Curtis és un jove negre que viu a Tallahassee als anys seixanta. És un jove aplicat i seriós que té molt clar el seu objectiu de formar-se per ser algú útil a la societat. Tanmateix, una situació desafortunada farà que acabi en una institució de reclusió juvenil, l'acadèmia Nickel. Allà entrarà en contacte amb tota la maldat dels homes, les misèries del sistema de protecció juvenil i el racisme institucional que concentra l'estat de Florida. A pesar de tot, intenta aprofitar el temps, convençut que aquella reclusió només serà un petit obstacle en el seu camí, però la violència el portarà a perdre tots els seus somnis.

Els nois de la Nickel és una obra d'una duresa extraordinària, que parla del racisme sistèmic que es vivia allà Estats Units abans que la lluita pels drets civils donés fruits, una situació que en alguns àmbits encara perdura. Es basa en fets reals, de forma que les atrocitats que es descriuen es varen produir realment en establiments semblants al descrit. Whitehead denuncia no sols el racisme que patien els joves negres reclosos en aquest tipus de centres, sotmesos a unes condicions pitjors que els blancs i exposats a un tracte molt més vexatori i violent, sinó també el propi sistema de menors, que negligia la seva funció de formació i reinserció i on la corrupció estava a l'ordre del dia. Les situacions descrites, probablement semblants a les que es donaven a la mateixa època a molts d'altres països i fins i tot en èpoques més recents, ens fan reflexionar sobre com va descuidar la humanitat el benestar dels més joves i poc afortunats fins a èpoques molt recents.


Aquesta obra de Colson Whitehead segueix amb la reivindicació del patiment de la població negra dels Estats Units que ja feia a El ferrocarril subterrani. Les dues obres foren reconegudes amb el premi Pulitzer de novel·la, fet que parla no només de la gran qualitat literària de l'autor sinó també de l'impacte del seu autor en la societat contemporània dels Estats Units. Constitueixen denúncies valentes i actuals sobre el passat, que continuen essent necessàries avui en dia donat el racisme sistèmic i violent que pateix el país nord-americà. 


Comentaris