"Sinfonía napoleónica", Anthony Burgess

Napoleon Symphony
Anthony Burgess, 1974
Traducció al castellà d'Agustina Luengo
Acantilado, 448 pàgines

Imitant l'estructura de la 3a simfonia de Ludwig van Beethoven, Burgess fa un relat de la vida de Napoleó, des del seu enllaç amb Josefina fins a la seva mort a l'illa de Santa Helena, recòndit presidi elegit pels vencedors de Waterloo per allunyar-lo d'Europa.

L'obra comença amb un preàmbul sobre el matrimoni de Napoleó i Josefina, i desplega, a partir de quatre parts, la narració de la vida de Napoleó des de les campanyes italianes. La primera part és des de les campanyes a Itàlia fins a la seva coronació com a emperador. Exposa la seva ascensió al poder, des del generalat, passant pel consolat i el seu nomenament com a cònsol perpetu. Retrata les campanyes italianes i a l'Orient pròxim. Un dels temes que reflecteix és la qüestió de la religió en la República, ja que Napoleó no és un ferm convençut del deisme republicà, sinó que més aviat creu que la religió amb la seva simbologia és important com a forma d'identificació del poble amb els seus governants. 

A partir d'aquí, acompanyam el genial cors en la seves campanyes, començant per l'estrambòtica campanya a Egipte i el Pròxim Orient. Especial atenció es presta a les desventures que pateix en intentar la conquesta de Rússia, que al cap i a la fi serà la seva perdició, i al seu captiveri en la remota illa de Santa Helena.

Sinfonía napoleónica és un atreviment per part d'Anthony Burgess, qui en una carta adreçada al lector al final del llibre reconeix que no és gaire assenyat escriure sobre Napoleó després que ho fes Tolstoi. Però en realitat és un exercici diferent, ja que la novel·la està redactada amb un to clarament humorístic, fent el que podríem qualificar un caricatura de Napoleó, un home excessiu i arrauxat que en molts moments es sent sotmès  a la deriva d'uns fets inevitables. És també un home profundament enamorat, gairebé d'una forma grotesca, de Josefina.

És una novel·la d'innegable interès, però que es fa pesada en molts moments a causa del seu estil i de la múltiple variació en els escenaris, personatges, temes, etc. 



Comentaris