"En el contagi", Paolo Giordano

Nel contagio
Paolo Giordano, 2020
Traducció al català de Pau Vidal Gavilán
Edicions 62, 80 pàgines

En aquest breu assaig, Giordano planteja un seguit de reflexions que podríem dir que estan lligades pel sentit comú. Enuncia qüestions diverses sobre la dinàmica d'expansió de les epidèmies, com ara la classificació SIR (susceptibles, infectats i recuperats) o el concepte de R0 per explicar la capacitat d'expansió que té una determinada malaltia epidèmica.

Planteja una idea que resulta molt interessant, com és la necessitat de repensar el nostre paper dins la societat, no com a simples individus sinó com a membres d'una gran col·lectivitat interdependent, atès que els actes d'un individu tenen repercussions directes sobre el conjunt de la societat, per exemple quan determinades persones no respecten les mesures de distanciament social que permeten controlar l'expansió de la malaltia.

Parla també del que hi ha darrera de l'aparició en els darrers temps de pandèmies. Recorda que tot plegat, té el seu origen en la constant modificació dels espais naturals, que fa que nombrosos patògens passin dels animals als éssers humans. Igualment, recorda la velocitat amb la que aquestes malalties s'escampen arreu del món a causa del fenomen de la globalització i la necessitat de prendre mesures globals per atendre aquesta situació.

Podríem acabar aquesta breu ressenya dient que Giordano, un dels autors més destacats del panorama literari italià, ha aprofitat la seva repercussió mediàtica per aportar un seguit de reflexions assenyades sobre la malaltia i a la vegada generar recursos per ajudar a combatre els efectes de la pandèmia a Itàlia, ja que part dels beneficis es dediquen a organitzacions que lluiten contra els efectes de la malaltia. 

Comentaris