"Homes com nosaltres", Emilio Lussu

Un anno sull'Altipiano
Emilio Lussu, 1937
Traducció al català de Teresa Muñoz Lloret
L'Avenç, 232 pàgines

Enquadrat durant la primera guerra mundial a la Brigada Sassari, formada per soldats sards, Emilio Lussu relata en aquesta obra, una mena de llibre de memòries, la situació de que va viure al front pels volts d'Asiago entre 1916 i 1917. Aquesta narració constitueix un testimoni de primera mà del que va ser l'absurda forma de combatre durant aquesta primera guerra mundial. És un testimoni que difereix substancialment de obres que podríem considerar referents en aquest matèria, com Res de nou a l'oest (Remarque) o La por (Chevalier), atès que l'autor es centra més en fer un relat dels fets que va viure i hi són escadussers els judicis morals sobre el que està vivint en el front de guerra. En aquest sentit, s'acosta més a les Tempestes d'acer de Jünger, encara que sense el to heroic que l'autor alemany tendeix a donar a certs passatges. 

Lussu es converteix en els nostres ulls al front, i d'aquesta manera podem ser testimoni de les dificultats que implicà la forma de fer la guerra durant la primera guerra mundial, a causa de l'estaticitat del front i la profusió de trinxeres i altres sistemes defensius que els exèrcits s'afanyaven a bastir tan bon punt podien. Així, poden veure com els soldats es veuen forçats a sortir a camp obert, exposant-se als franctiradors enemics, sovint en operacions que des del primer moment és evident que no poden tenir cap èxit més enllà de destruir alguns filats espinosos o causar algunes morts als adversaris. Un altre situació que es descriu és com durant l'hivern les defenses es van elevant conforme la neu puja i baixa, quan tanmateix és impossible avançar. També crida l'atenció el recurs constant a l'alcohol, com per exemple per animar als soldats davant la perspectiva d'un atac o una ofensiva, i les veleitats revolucionàries de part dels combatents, disposats a alçar-se contra els seus superiors o si més no a procurar no intervenir si la seva vida està en perill.

Homes com nosaltres constitueix un testimoni valuós de la primera guerra mundial, menys processat literàriament que altres obres contemporànies i per això mateix manco brillant. Tanmateix, la senzillesa del relat deixa com a evidents les atrocitats que comportà la més absurda de les guerres contemporànies.

Comentaris