"No tots els homes viuen al món de la mateixa manera", Jean-Paul Dubois

Tous les hommes n'habitent pas les monde de la même façon
Jean-Paul Dubois, 2019
Traducció al català de Pau Joan Herrnández
Edicions 62, 248 pàgines
Premi Goncourt 2019

Paul Hansen evoca la història de la seva vida, que és la història d'un francès fill d'un pastor protesatant danès i una francesa atea, propietària d'un cinema. És la història d'una persona que cerca el seu lloc en el món i sembla haver-lo trobat en un lloc tan remot com el Canadà, on arriba per ser a prop del seu pare i on troba la seva companya de vida, s'origens tans peculiars com els seus i que es guanya la vida pilotant una avioneta sobre els grans llacs. La vida de Paul Hansen és una vida com qualsevol altra, fins que els drames del destí el porten per a enfrontar-se a una realitat difícil de manejar.


Aquesta novel·la, mereixedora del premi Goncourt, explora la vida quotidiana des de la perspectiva, molt actual, d'una persona que necessita trobar el seu lloc en el món, i el troba molt enfora de les seves arrels, al Canadà, fent una feina que mai s'haria plantejat, la de cap de manteniment d'un bloc de pisos, un condomini, com en diuen a Amèrica del Nord. El coneixem a la presó, i és des de la presó des d'on relata la seva vida, una vida que transcorre de forma més o manco convencional, tret de les circumstàncies que envolten el ministeri del seu pare i el seu tràgic final, així com el de la seva dona. Aquestes circumstàncies el portaran a trobar-se en una situació d'estrés que el durà a esclatar i el durà a la presó.

No tots els homes viuen al món de la mateixa manera és una novel·la de la quotidianitat, que ens parla de les circumstàncies vitals d'un home gens excepcional, escrita amb un estil àgil.

 

Comentaris