“La mala dona", Marc Pastor

La mala dona
Marc Pastor, 2008
La Magrana, 248 pàgines

En els complexes anys previs a la Gran Guerra, s'escampa entre les classes populars un rumor sinistre: algú fa desaparèixer infants. Aviat aquest algú esdevé un monstre, un vampir. La posició de les forces de l'ordre és la de tapar tant com es pugui aquest afer, però el comissari Moisès Corvo no està disposat a fer els ulls grossos i emprèn una investigació gairebé pel seu compte per mirar de trobar el parador dels desapareguts i sobretot del seu captor, amb l'ajuda del seu company Juan Malsano.

En aquesta obra, Marc Pastor recull l'episodi real d'Enriqueta Martí, la vampira del Raval, que el 1912 va ser detinguda acusada d'haver segrestat, esquarterat i emprat per fer pocions i ungüents a un nombre indeterminat d'infants. Aquesta història, convenientment magnificada per la premsa de l'època amb la connivència de les autoritats, li valgué a Martí el títol de vampira. En realitat, segons semblen indicar investigacions posteriors, en realitat l'únic delicte comès a ciència certa per Martí seia el segrest d'una nina a qui volia fer passar per filla seva. Sembla també que hi havia gent poderosa implicada en el tràgic de menors que aprofita l'avinentesa per fer servir Enriqueta Martí d'ase dels cops.

Amb la seva habitual prosa àgil, Pastor introdueix la història fent servir un narrador omniscient força particular: la Mort. A més introdueix també un ventall de personatges que contribueixen a crear una atmosfera mistèrica, afavorida pel fet que bona part dels esdeveniments tenen lloc durant la nit barcelonina. D'aquesta manera, Marc Pastor reeix en crear una història que podria ser ben bé la d'un vampir, tot i que en realitat sigui la d'una assassinada connectada i emparada per les altes esferes de la societat barcelonina.

A pesar de seguir la llegenda negra a l'entorn de la figura d'Enriqueta Martí, La mala dona és una novel·la ben recomanable. 

Comentaris