"Set dies“, Miquel Horrach

Set dies
Miquel Horrach, 2020
ifeelbooks, 248 pàgines

En un vespre de tempesta sobre Cabrera, un bombarder alemany és tombat per un caça britànic. La guarnició de Cabrera rescata el cadàver del pilot i recull al passatger supervivent. A partir d'aquí, s'activen les alarmes diplomàtiques i arriben les ordres des de Berlín. Cal custodiar durant set dies al misteriós passatger, Moritz Hoepp, fins que pugui ser traslladat a Alemanya. La responsabilitat de la custòdia recau en Llorenç Villalonga, psiquiatre i escriptor, que es dedicarà a passejar el seu convidat per la Palma de postguerra.

Set dies, novel·la guanyadora del premi Ciutat de Palma Llorenc Villalonga de novel·la 2020, es desenvolupa com una novel·la d'espies ambientada en la Mallorca de la postguerra civil, en plena segona guerra mundial. És una novel·la que fa servir alguns personatges històrics per bastir la narració, com el metge Villalonga o el cap de Falange Alfonso Zamora, alter ego del Marqués de Zayas. És una novel·la de desenvolupament una mica desigual, ja que la part més interessant a nivell argumental, la trama de l'espionatge, compareix molt a la part final, mentre que tota la part inicial de la narració ens situa i ens presenta els personatges. També cal fer esment del fet que la ciutat de Palma té un gran protagonisme, la descripció de les distintes àrees de la ciutat i dels seus llocs més emblemàtics, sobretot aquells freqüentats per les classes més altes. 

Ens trobem amb una novel·la que presenta una història amb potencial però que no acaba de reeixir del tot a nivell argumental. Presenta molts elements interessants, però l'autor no els acaba d'explotar en benefici de la narració. Per exemple podem reiterar la qüestió de la trama d'espionatge, que es desenvolupa de forma molt condensada; la repressió a la Mallorca de postguerra; l'ambient de les classes altes enmig de la misèria de postguerra... En definitiva, és una bona novel·la que tenia el potencial de ser una gran novel·la. Anb tot, és prou interessant.


Comentaris