"1794. El foc i el minotaure", Niklas Natt och Dag

1794
Niklas Natt och Dag, 2019
Traducció al català de Jordi Boixadós
Proa, 485 pàgines

Després de la mort de Cecil Winge, Mickael Cardell vaga per la ciutat d'Estocolm sense esma de res, com aquell que espera que arribi la fi dels seus dies. En aquesta situació, la demanda d'auxili d'una mare que no troba qui vulgui fer justícia el reactiva, juntament amb l'aparició d'Emil Winge, germà de Cecil, i emprèn una investigació que com més avança més condemnada al fracàs sembla.

Amb una ambientació magistral, l'autor ens trasllada a l'Estocolm de finals del segle XVIII per tornar a recórrer els carrers gelats, bruts i marcats per la violència i la crueltat d'una societat on només es podia lluitar per la pròpia supervivència. A més, l'autor també ens acosta a un altre escenari poc conegut, l'illa caribenya de Saint Berthelemy (coneguda actualment com a Saint Barts), que entre els segles XVII i XVIII va ser colònia sueca. En aquesta colònia s'hi desenvolupà un intens tràfic d'esclaus, activitat que es veu reflectida en tota la seva dimensió en aquesta obra.

El major mèrit de Niklas Natt och Dag és la seva capacitat per transportar-nos a l'època de l'Antic Règim. Ens parla d'Estocolm, però la realitat diària que ens mostra seria molt semblant si parlàs de París, Moscou, Londres o Barcelona, deixant de banda el factor climàtic. Ens permet posar-nos a la pell de qualsevol membre de la plebs, condemnat a una vida de misèria, privacions, injustícies i violències de les més diverses, sense cap altra possibilitat que la de mirar de sobreviure. Gent a mercè de qualsevol factor inesperat que els portàs a la mort. Per damunt d'ells, gairebé en un sentit físic, la massa de privilegiats, aliens al patiment, beneficiaris de totes les injustícies que afligien als més pobres, immunes a l'acció de la justícia, més cega que mai. 

1794 constitueix una magnífica novel·la, tant en la vessant de novel·la negra com en la de novel·la històrica. Un viatge a la acaballes de l'Antic Règim que ens permet entendre de forma prou clara què era viure en aquella època i per què el poble baix en sumà amb entusiasme a les revolucions liberals que esclataren arreu d'Europa. 

Comentaris