"Todo se desmorona", Chinua Achebe

Things Fall Apart
Chinua Achebe, 1958
Traducció al castellà de José Manuel Álvarez Flórez
Debolsillo, 208 pàgines 

Okonkwo és un gran guerrer igbo de la regió de Omuofia (sud de Nigèria), un home fet a si mateix, que amb el seu esforç ha estat capaç de prosperar fins a ser un autèntic prohom entre els seus. Però un dia, una desgràcia en la que es veu implicat el força a l'exili. En aquesta època, començarà a percebre de forma clara el principi de la decadència del seu món a causa de l'arribada dels primers missioners blancs i la implantació de la fe cristiana. El retorn al seu poblat no farà altra cosa que enfortir aquesta percepció, i això i la constatació de la feblesa dels seus davant el domini britànic li faran prendre una decisió dràstica, un sacrifici d'orgull i de tristesa.

Things Fall Apart ha estat descrita com una de les grans novel·les postcolonials. En un estil senzill, gairebé auster, Chinua Achebe descriu amb precisió el funcionament del món tribal del país dels igbos i la seva progressiva submissió als colonitzadors, inicialment  a través de l'amable seducció dels missioners i posteriorment per la força de les autoritats. És aquest contrast el que l'autor pretén mostrar com una forma de fer-nos entendre l'impacte de la colonització. Ens mostra un món tribal ben organitzat, amb normes i lleis ben conegudes per tothom, encara que alguna d'elles siguin terribles vistes des de fora d'aquest univers cultural, com ara el costum d'abandonar els bessons només néixer o la mutilació dels infants morts a curta edat per allunyar els esperits que suposadament provoquen aquestes morts. En aquest món, tot és previsible, tot funciona d'acord amb un tradició ancestral que dona seguretat. Per contra, l'arribada dels colonitzadors trastoca aquest món, i ho fa començant per allò essencial: el descrèdit del sistema de creences tradicional i la seva substitució per la tradició judeocristiana, tan aliena a aquell racó de món. Perduts els déus que tot ho regeixen, el món tal i com era comença a esfondrar-se. 

Una visió del colonialisme i de l'impacte que generà en les societats colonitzades escrita delicadesa i mesura. Un testimoni d'una de les grans taques de la civilització europea. 

Comentaris