"The Vanishing Half", Brit Bennett

The Vanishing Half
Brit Bennett, 2020
Dialogue Brooks, 352 pàgines

En una minúscula població de Louisiana, Mallard, caracteritzada per aplegar una població negra amb un to de pell molt clar, les bessones Vignes, Stella i Desiree, creixen marcades per la tragèdia d'un pare assassinat en un doble linxament i mancades de perspectives més enllà d'una vida de treball poc qualificat i mal remunerat. Però un dia decideixen marxar per fer la seva vida, i les vides separades acaben essent dues vides completament diferents.

Aquesta novel·la planteja la història de tres generacions de dones de la família Vignes, especialment de les filles i de les netes. Són vides que es bifurquen, atès que Stella adopta la vida d'una dona blanca mentre Desiree va en sentit invers en casar-se amb un home molt més negre que ella mateixa. Coneixem la vida de les dues germanes, una que ha de tornar al poble després de ser maltractada i comença una vida que sempre havia volgut evitar, mentre l'altra es fa passar per blanca i forma una família amb un molt bon nivell econòmic. També sabem de la vida de les dues filles una blanca i l'altra negra, que poc a poc aniran formant una relació.

The Vanishing Half és una de les novel·les que han sacsejat el panorama literari nord-americà en el darrers temps. És una història ben escrita, que adopta un to molt mesurat en tots els fets que narra, que es limita a ser testimoni de fets molt transcendents sense intentar transmetre judicis de valor. Tracta moltes temàtiques diverses, essent la temàtica racial la predominant. La història és desenvolupa en un marc temporal que va des dels anys 40 fins als 90 del segle XX, i es percep l'evolució de la qüestió racial. Hi ha el terrible episodi del linxament del pare, una pràctica habitual al sud del Estats Units fins èpoques recents, la reticència dels veïnats blancs a acceptar famílies negres en els anys 60 i una certa normalització en els anys 80 i 90. Més enllà d'aquest, hi ha altres temes com la qüestió de la identitat sexual amb un personatge transsexual, l'epidèmia de la SIDA que assolava el col·lectiu gai dels 80, l'evolució del model familiar... 

És una bona novel·la, si bé la mesura amb la que es tracta fa que de vegades cert passatges es vegin mancats d'una emotivitat necessària. S'entén el seu èxit en ser una història que retrata una època de la història nord-americana des del punt de vista femení, de dones que defugen el cànon arquetípic i que tracta temes espinosos de forma natural, però li falta una mica d'intensitat. 

Comentaris