"El campeón prohibido", Dario Fo

Razza di zingaro
Dario Fo, 2016
Traducció de l'italià al castellà de Carlos Gumpert
Siruela, 204 pàgines
-Premi Nobel de literatura 1997-

En aquesta novel·la, Dario Fo ofereix una visió novel·lada de la vida de Johann Trollmann, Rukeli, boxejador gitano alemany que a pesar del seu immens talent natural per la boxa va haver de patir la humiliació que se li negués en distintes ocasions la possibilitat d'aconseguir la glòria per la seva condició de sinti. Dario Fo ens acompanya en el retrat de la seva vida des de la seva primera arribada al gimnàs fins a la seva mort, el 1943, en el camp de concentració de Neuengamme, presumptament apallissat per un kapo al que havia derrotat en un combat dies abans.

Asssitim als principals esdeveniments de la seva vida, una vida marcada per la terrible coincidència amb el nazisme. D'aquesta manera, es retrata el progressiu arraconament del col·lectiu, considerat indigne de pertànyer a la nació alemanya tot i que inicialment els sinti varen ser cridats a files per combatre en la segona guerra mundial, i com la fulgurant carrera del boxejador queda reduïda al no-res per les polítiques racials nazis. Trollmann és considerat poc alemany, i en el combat pel títol alemany del pes mitjà protestà a la seva manera contra aquest fet, ja que va comparèixer tenyit de ros i amb el cos emblanquinat. Posteriorment, per salvar la seva vida, haurà de fer feines voluntàries pel Reich, lluitarà amb l'exèrcit alemany, es divorciarà de la seva esposa per evitar-li la mort i s'amagarà fins que les SS el portin a un camp de concentració, d'acord amb les disposicions que condemnaven tots els gitanos, tant sinti com rom. 

És aquesta una obra que explora la persecució dels gitanos, que a pesar de no haver estat inicialment en el punt de mira del règim nazi, acabaren compartint la sort dels jueus, i fins i tot molts d'ells foren esterilitzats per conduir la seva raça a la desaparició.

Aquesta narració de Dario Fo és un acostament efectiu a la figura del púgil gitano, però literàriament no és del tot reeixidia, ja que és un relat molt superficial que fa ús d'un estil excessivament simple que no aconsegueix posar l'èmfasi en els moments de més tensió dramàtica. Val a dir que aquesta edició té el valor afegit d'incorporar un seguit d'il·lustracions del propi autor inspirades per la seva obra. 

Comentaris