"14 de juliol", Éric Vuillard

14 Juillet
Éric Vuillard, 2016
Traducció del francès al català de Jordi Martín Lloret
Edicions 62, 192 pàgines 

L'assalt a la presó de la Bastilla és el moment que es considera fonamental en el procés de desarticulació de l'Antic Règim, en el marc de la Revolució Francesa. Aquesta havia començat abans, però en aquells moments només era una revolució institucional. Amb els fets del 14 de juliol de 1789, aquesta esdevé una revolució popular i la Història s'accelera. Éric Vuillard ens acosta a aquest fet determinant, que marca l'entrada d'Europa en l'època contemporània, des d'un punt de vista particular: els dels milers de parisencs i forans anònims que protagonitzaren aquest episodi.

A través de molts episodis diferents, ens acosta a les motivacions que portaren els pobres a revoltar-se contra el seu monarca, que no eren altres que la misèria, la desigualtat i el maltracte per part dels poderosos. Entenem així les motivacions dels que es llançaren a la revolta perquè no tenien res a perdre. De la mateixa manera, ens acosta als fets de la diada i als herois momentanis que concentraren l'atenció i l'acció de tot un poble.

Tanmateix, el que pretén Vuillard és fer-nos conscients que aquest gran acte simbòlic va ser protagonitzat per homes i per dones que tenien nom i cognom, oficis, una història prèvia. Per això dedica pàgines senceres a repassar els noms de la massa que quedaren registrats, i ens informa de les seves circumstàncies vitals conegudes. És un homenatge a un poble que s'alçà contra la tirania i a tots i cada un dels ciutadans. i ciutadanes que s'adreçaren a la Bastilla per començar a enderrocar un sistema injust per la majoria.

Comentaris