"Orgull i prejudici" Jane Austen

Pride and Prejudice
Jane Austen, 1813
Traducció de l'anglès al català d'Eulàlia Preses
Labutxaca, 392 pàgines

La pau de la família Bennett es veu alterada per l'arribada al seu veïnatge del senyor Bingley i el seu amic Darcy. Aquests cavallers esdevendran el centre de la vida social i travaran un sòlida amistat amb algunes de les Bennett, en especial Bingley i Jane Bennett. Pel que fa a Elizabeth, es deixa ennluernar per un altre nouvingut, Wickham, mentre va desenvolupant una animadversió creixent cap a Fitzwilliam Darcy, en bona part per un seguit de mals entesos i informacions malintencionades. Tanmateix, amb el temps les coses canvien... i ja sabem com acaben.
Jane Austen (1775-1817)


Orgull i prejudici, escrita el 1813, es pot considerar una de les peces fundacionals del gènere literari de la comèdia romàntica. El joc de malentesos, enganys, presumpcions i demés que s'interposen en l'amor fins que finalment es poden aclarir i aquest triomfa s'han convertit en un formulació clàssica el rastre de la qual es pot resseguir sense gaire esforç en moltes obres actuals, de vegades de forma més genèrica i d'altres de forma molt més clara, com podria ser el cas dels paral·lelismes entre l'obra que ens ocupa i el Diari de Bridget Jones, on fins i tot trobam que el protagonista masculí també respon al nom de Darcy.

Sigui com sigui, Orgull i prejudici és un clàssic que combina el relat romàntic amb tocs de comèdia i que presenta de forma acurada la forma de vida de les classes mitjanes acomodades de l'Anglaterra del segle XIX, quan es conferia una enorme importància a les aparences, a la vida social i als matrimonis basats en la millora de la situació econòmica. Una lectura que il·lustra una època i que donà lloc, juntament amb tota l'obra de Jane Austen, a un nou gènere literari.

Comentaris