"Judíos errantes", Joseph Roth

Juden auf Wanderschaft
Joseph Roth, 1927 (nova edició el 1976)
Traducció de l'alemany al castellà de Pablo Sorozábal Serrano
Acantilado, 124 pàgines

En aquest assaig, Joseph Roth analitza la situació dels jueus orientals en el període d'entreguerres. La motivació d'aquest treball és oferir una visió dels jueus orientals amb la dignitat que es mereixen i que no han rebut ni tan sols per part dels jueus occidentals, que en el millors dels casos els han tractat amb condescendència. En el segon pròleg, escrit el 1937 quan a Alemanya ja s'havien promulgat les infames lleis racials de Nuremberg, parla de la trista condició dels jueus occidentals després de l'arribada al poder dels nazis. Sobretot lamenta la situació dels alemanys, que havien renunciat en molts casos als seus orígens i a la seva fe i es troben desposseïts de qualsevol pertinença. També critica el paper dels estats democràtics i de la Societat de Nacions, que només atén als jueus cèlebres però abandona a la seva sort al gruix dels que han pogut fugir dels nazis. Lamenta, per altra banda, la passivitat amb què els jueus alemanys han acceptat la seva situació, en lloc de revoltar-se o emigrat de forma massiva quan podien, en la línia del pensament que anys després expressaria Hannah Arendt a obres com Eichmann en Jerusalén. Respecte aquesta qüestió, és interessant la cita de la pàgina 19:

"Los judíos alemanes son doblemente desdichados: no sólo sufren el oprobio, sino que lo sobrellevan."

Respecte els jueus orientals, en parla des de diversos punts de vista. Descriu la vida a una ciutat jueva de l'est i en destaca algunes particularitats, com les comunitats jasidites, que veneren certs rabins com a ésser gairebé divins. Parla també de la situació d'aquests jueus emigrats a Viena, Berlín i París, ciutat aquesta on poden gaudir de major llibertat. Parla també del procés d'emigració cap als EUA (que novel·là en l'obra Job) i de la situació dels jueus a la URSS. 

Sobre aquest darrer punt, afirma que els jueus són tractats com una minoria nacional més, i que l'URSS és l'únic lloc d'Europa on l'antisemitisme està mal considerat, encara que existeix, tot i que admet que potser les seves informacions no són del tot precises. 

És aquesta una obra important, que ens ofereix una visió d'una comunitat just a les portes de la seva anihilació, atès que foren els jueus orientals els que foren víctimes preferents de la shoah. Una visió personal i poc exhaustiva però que transmet de forma clara les formes de vida i les penalitats passades per aquests jueus orientals. 




Comentaris