"El món de Sofia. La gran novel·la sobre la història de la filosofia", Jostein Gaarder

Sofies verden. Roman om filosofiens historie
Jostein Gaarder, 1991
Traducció del suec al català d'Ernest Folch
Empúries l'Odissea, 506 pàgines 

Poc abans de fer 15 anys, Sofia Amundsen comença a rebre sobres i missatges d'un misteriós Alberto Knox, amb qui construeix una relació d'amistat mentre rep un curs de filosofia personalitzat, des dels presocràtics fins a la filosofia del segle XX. Paral·lelament, Sofia i Alberto comencen a percebre fets extranys fins que s'adonen que no són més que personatges en la narració del major per la seva filla Hilde. Però tenen un pla per escampar-ne.

Novel·la d'enorme èxit en el moment del seu llançament, El món de Sofia és una obra que es desenvolupa en un doble registre, ja que és una introducció a la història de la Filosofia que presenta els trets dels principals pensadors de la història i a la vegada una novel·la. La part referent a història de la filosofia funciona prou bé, però la part novel·lística de la narració no. Costa gairebé tres quarts de novel·la entendre de què va, i només en el tram final és apreciable des del punt de vista literari; fins arribar a aquest punt es limita a ser un parèntesi entre lliçons de filosofia.

Ha d'admetre que m'ha costat molt no abandonar aquesta lectura, atès que no li he trobat l'interès literari, si bé com a introducció als grans pensadors és força correcta.

Comentaris