"El gabinete de los ocultistas", Armin Öhri

Der Bund der Okkultisten
Armin Öhri, 2014
Traducció de l'alemany al castellà de Elisa Martínez Salazar
Impedimenta, 240 pàgines

La nit de cap d'any de 1865, Julius Bentheim i Albrecht Krosick assisteixen a una celebració especial als afores de Bückow. Al final de la vetllada, organitzada pel baró von Falkenhayn i durant la qual s'ha celebrat una sessió d'espiritisme, es produeix una tràgica mort, aparentment accidental. De tornada a Berlín, alguns dels assistents a la vetllada moren en estranyes circumstàncies, fet que empeny els joves estudiants de dret a intentar aclarir aquestes morts a la vegada que intenten invalidar la idea que hi hagi res de sobrenatural en relació amb les morts amb la creació d'un gabinet d'ocultistes. Paral·lelament, intenten determinar el parador de Filine, a qui el seu pare ha fet desaparèixer sense deixar rastre per allunyar-la de Julius.

En aquesta segona entrega de la sèrie protagonitzada per Bentheim i Krosick, en realitat una continuació de la primera per molt que es pugui llegir de forma independent, ens tornam a passejar pel Berlín de Bismarck i Guillem I, en un ambient marcat pel procés de creació d'Alemanya que han emprès els dos personatges. L'ambientació és possiblement el punt fort d'aquesta obra de marcat caràcter decimonònic, hereva dels grans mestres com Poe o Doyle. Amb tot, el desenvolupament de l'argument no acaba de ser del tot reeixit, atès que presenta algunes ocultacions del procés d'investigació al lector que més que afegir misteri resulten desconcertants.

És una novel·la correcta, el punt fort de la qual és l'ambientació, però que no arriba a l'alçada de la primera entrega.

Comentaris