"Escorxador-5", Kurt Vonnegut

Slaughterhouse Five
Kurt Vonnegut, 1969
Traducció de l'anglès al català de Manuel de Seabra
Proa, 232 pàgines

Billy Pilgrim és un jove soldat que s'incorpora al front en plena batalla de Les Ardenes (finals de 1944) com a assistent d'un capellà castrense. És capturat i portat a Dresden, ciutat que setmanes després va ser arrassada fins als fonaments per un raid aliat que causà més morts que la bomba atòmica sobre Hiroshima. Però Billy Pilgrim és un tipus especial, perquè va saltant en el temps com a conseqüències del seu rapte pels tralfamadoresos, de forma que va envant i enrera en el temps i en l'espai.

Original novel·la que mescla elements de novel·la d'humor, drama històric i ciència ficció per il·lustrar una de les majors matances de la segona guerra mundial, el bombardeig aliat sobre la ciutat alemanya de Dresden, que comportà la mort de cent trenta mil persones, la immensa majoria civils.

L'autor fa ús d'una tècnica narrativa original, atès que combina la narració de caràcter autobiogràfic amb el narrador omniscient, de forma que parla dels seus records personals i de la història de Billy Pilgrim. D'aquesta manera, transmet imatges i records de la seva pròpia experiència en el camp de batalla però ho fad'una manera, per així dir-ho, més lleugera a través del persaontge de ficció, que també li permet incorporar elements fantasiosos que serveixen com a contrapunt a la cruesa dels fets descrits.

Argumentalment és també molt original, perquè desenvolupa la historia de Billy Pilgrim des de la seva arribada al front de les Ardenes fins al final del conflicte en forma de tragicomèdia, i a la vegada introdueix un element de ciència ficció amb el segrest del protagonista i el seu internament en un zoològic al planeta de Tralfamadore. A més, la seva capacitat de desferrar-se del temps fa que vagi saltant d'una època a una altra de la vida de forma constant, i aquest fet lo confereix a la novel·la una mena de vàlvula d'escapament, una forma de suportar l'horror absolut de va ser la destrucció de Dresden.

Sens dubte, aquest clàssic de la literatura nord-americana del segle XX és un exemplar singular dins la munió de novel·les a l'entorn dels fets de la segona guerra mundial. 

Comentaris