"Memòria d'uns ulls pintats", Lluís Llach

Memòria d'uns ulls pintats
Lluís Llach, 2012
Empúries, 348 pàgines

El 1920, quatre joves, dues nines, Joana i Mireia, i dos nins, Germinal i David, neixen a la Barceloneta. A través dels records d'un d'ells, Germinal, coneixem la seva vida, una vida marcada per la joia de viure a pesar de l'extrema humilitat de les seves famílies. En una època plena de convulsions polítiques i d'esperances, de mica en mica neix un amor inesperat i en el fons incomprensible per ells mateixos entre Germinal i David, un amor que haurà d'afrontar la dura experiència de la guerra civil i les seves immenses destruccions.

Memòria d'uns ulls pintats és un novel·la que retrata una història d'amor entre dos adolescents que es veuren abocats de cop a la tragèdia de la guerra. És una història narrada de forma delicada i tendra, una història que es va perfilant lentament al llarg del desenvolupament de la novel·la. Aquesta preciosa història d'amor s'insereix en una època extremadament complexa, com són els anys 20 i 30. Observam com la classe obrera es mobilitza per aconseguir una millora de les seves condicions de vida, molt especialment durant l'època de la II República, i com es llancen amb determinació a defensar la república del cop d'estat reaccionari. De totes formes, el retrats més impactant és el dels efectes dels bombardejos sobre la ciutat, amb les víctimes sota les runes, les corredisses cap als refugis, la destrucció, els incendis...  Tampoc queda enrera la cruesa amb la que es narra l'episodi de la batalla de l'Ebre tristament protagonitzada per la quinta del biberó.

Però més enllà de la guerra, aquesta novel·la excel·leix en el retrat que fa del barri de la Barceloneta i de la seva gent, dels seus referents com ara el poeta Salvat-Papasseit o la innovadora Escola del Mar. Retrata una gent humil, amb consciència política i amb un gran consideració pel coneixement. Ens mostra la forma de vida de joves i adults, les jornades de feina a canvi de sous que permetien únicament la subsistència i la duresa de la vida, en especiel durant els hiverns freds i humits.

És aquesta una novel·la que guanya interès i intensitat amb el passar de les pàgines, que retrata d'una manera molt serena distitnts aspectes de la guerra civil i per damunt de tot una història d'amor construïda a foc lent, un amor pur que ha d'enfrontar-se a obstacles personals, socials i polítics. En definitiva, una novel·la molt recomanable. 

Comentaris