"L'anomalia", Hervé Le Tellier

L'anomalie
Hervé Le Tellier, 2020
Traducció del francès al català de Jordi Boixadós 
Prix Goncourt 2020
Edicions 62, 344 pàgines 

El 24 de juny de 2021, un avió aterra a Nova York després de passar per una tempesta de característiques poc habituals. El desconcert s'escampa ràpidament en constatar-se que aquell mateix vol ja havia aterrat el 10 de març de 2021. El vol s'ha duplicat per qualque raó desconeguda, i aquest inaudit fet mobilitza una unió d'experts per mirar d'aclarir què ha succeït i com procedir davant el fet que hi ha persones duplicades.

Aquesta obra planteja una situació anòmala, com si diguéssim una errada de Matrix, davant de la qual s'han de donar respostes en base a un protocol redactat en el seu moment per atendre una avinentesa de caràcter ultraterrenal. Així, assistim a com es procedeix en aquest cas tan particular. Tanmateix, el que és més important és com es veu afectada la vida d'un grup de viatgers que es veuen abocats, per així dir-ho, a una segona oportunitat, a intentar que allò que han fet malament en els darrers tres mesos ara vagi millor. No tots ho aconseguiran, però la forma en que es planteja la dualitat d'aquests personatges és la part més interessant de la novel·la.

Un altre aspecte a considerar és la reacció de l'opinió pública a aquesta realitat, i aquesta reacció és especialment perversa en algunes de les societats implicades. És especialment significativa la reacció dels sectors religiosos més integristes, que no dubten a identificar els duplicats, els June, amb manifestacions diabòliques.

Una lectura interessant, encara que tenc la sensació que hi ha quelcom que falta, alguna cosa incompleta.

Comentaris