"Morir-ne disset", Sergi Belbel

Morir-ne disset
Sergi Belbel, 2021
Edicions Proa, 224 pàgines
Premi Sant Jordi 2021

Ernest Calvo és fill d'una família d'immigrants andalusos, una família amb lligams amb el règim franquista, que queda fascinat per la llengua i la cultura catalanes, fins al punt d'obsessionar-se per aconseguir un domini de la llengua que faci impossible que se l'identifiqui de bones a primeres amb un dels anomenats xarnegos. En el seu pas de l'adolescència a l'edat adulta opta per l'assassinat com a forma de castigar aquells que l'ofenen a ell o als seus, en una etapa en la que descobreix secrets ocults de la seva família relacionats amb els fets de la guerra civil del 36. 

El debut novel·lístic de Sergi Belbel, un dels autors teatrals actuals més destacats a nivell europeu, és una novel·la força original. Aquesta originalitat prové sobretot de la naturalesa del protagonista, un jove que rebutja la seva família d'origen andalusos i abraça la cultura catalana com una forma de millora social. És un individu força racional, molt analític, que reacciona de forma violenta a les ofenses o agressions que pateix ell o el seu entorn d'una manera freda i calculada, que fa justícia a la seva manera prescindint de les vies oficials. La història es desenvolupa seguint el fil dels disset assassinats, i a la vegada observam el creixement personal de l'Ernest, les seves relacions afectives, les amistats, la seva carrera acadèmica i professional... Tot plegat amb un to distès, còmic per moments, i amb una forma de tractar la violència més implícita que explícita. Són significatives les reflexions que fa el protagonista mentre manté converses amb altres individus sobre la correcció lingüística o sobre les seves pulsions internes.

Morir-ne disset (per Matar-ne disset que seria la formulació correcta, però que el protagonitza utilitza d'aquesta manera en la narració) és una novel·la entretinguda i interessant que parla de la integració d'aquella generació de nous catalans que el pla d'estabilització i els plans de desenvolupament franquistes abocaren a Catalunya des d'Andalusia, Extremadura, Castella al llarg dels anys seixanta i setanta. Sovint es va referència a la dualitat social, als vencedors i als vençuts, als catalans i als xarnegos, de forma que es reflecteix aquesta realitat històrica, tot i que no és l'argument principal de l'obra. La novel·la resulta divertida i intel·ligent, i es pot dir que és un debut novel·lístic de gran nivell.

Comentaris