"El diable es va aturar a Orà", Joan-Daniel Bezsonoff

El diable es va aturar a Orà
Joan-Daniel Bezsonoff, 2022
Empúries, 144 pàgines

Orà, 1954. Apareix brutalment assassinada una jove, i el comissari Ferrandis i l'inspector Bensoussan són els encarregats de la investigació, que ben aviat esdevé gairebé un afer d'estat perquè l'assassí comença a assassinar cada cop amb més freqüència i de forma aparantment al·leatòria. A més d'això, la situació personal de Ferrandis és una mica inestable, a causa de la seva turbulenta vida amorosa i la situació de les colònies franceses.

Aquesta és, sens dubte, una novel·la desconcertant, ja que es planteja com una novel·la negra però en el seu desenvolupament l'element d'investigació es troba totalment absent. De fet, només es van esmentant, enumerant podríem dir, els crims amb molt poca informació sobre els interrogatoris o el procés policial, i fins i tot la resolució del cas s'esdevé de forma gairebé fortuïta. De fet, es parla molt més de la vida sentimental del comissari Ferrandis i de les circumstàncies de la seva vida que de la investigació.

Si bé crec que com a novel·la negra és un fracàs majúscul, sí que és força més ben aconseguida a l'hora de descriure la ciutat d'Orà en l'època final de la dominació francesa d'Algèria. Es descriuen bé els seus distints espais i la seva vida, en especial les parts de la ciutat habitades pels ciutadans de la França continental o els seus descendents. Per aquesta banda sí que és una novel·la interessant, però en conjunt, en la meva opinió, no acaba de funcionar.

Comentaris