"El reino de este mundo", Alejo Carpentier

El reino de este mundo
Alejo Carpentier, 1949
Austral, 160 pàgines

El reino de este mundo exposa l'evolució de la història de la colònia francesa de Saint Domingue, que posteriorment es va convertir en Haití, primer estat negre d'Amèrica i primer del món en ser constituït per una població originàriament esclava. De la mà de l'esclau Ti Noel, Carpentier exposa els fets en tres èpoques diferents: la revolta liderada per Mackandal, la revolució de Bouckman i el regnat d'Henri Christophe. És un període històric que és impossible que visqués el personatge que exerceix de fil de la novel·la, però aquest tret s'enquadra dins la tècnica literària creada per l'autor, lo real-maravilloso, que li permet inserir elements fantàstics o irreals en la seva narració, com ara que Mackandalm en ser cremat, sortís volant per sobre de la multitud.

S'ha de considerar que és una narració que utilitza molts elements històrics, de fet està fonamentada en una sòlida documentació històrica, de forma que els episodis que es succeeixen en la novel·la són reals, com ara l'enverinament massiu de la població blanca en època de Mackandal, la revolta liderada per Bouckman i la monarquia absoluta d'Henri Christophe, que donà lloc a les fastuoses obres del palau de Sans Souci i la fortalesa de Laferriere en base a convertir els haitians, de nou, en esclaus.

Es tracta d'una novel·la molt interessant, per l'estil i els recursos literaris que l'autor empra com pels fets realatats, que maldament siguin fets aïllats, ens permeten fer-nos una idea de com va anar el procés d'independència d'Haití 

Comentaris