"La nit de les criatures", Toni Morrison

God Help The Child
Toni Morrison, 2015
Traducció de l'anglès al català de Dolors Udina
Amsterdam Llibres, 208 pàgines

Lula Ann va tenir una infància molt difícil perquè va néixer massa negra: la seva mare gairebé no gosava tocar-la i el seu pare abandonà la família per no haver de veure-la. Només va guanyar-se l'estimació de la seva mare, o el seu apreci, després de testificar contra una mestra en un cas d'abusos sexuals. Ja en la vintena, i rebatejada com a Bride, és una dona d'èxit, de presència exhuberant, que no acaba de trobar el seu lloc en el món després que el seu xicot, Booker, l'abandona perquè creu que no és la classe de dona que ell vol.

En aquesta novel·la, Toni Morrison planteja una situació que es presenta com a trivial però que a mesura que ens hi endinsam esdevé colpidora. El present que tracta l'obra és el fruit d'un passat marcat per patiments de diversa casta, patits en primera persona, vists o infligits. Sobre aquest bastiment de dolor, les vides del present han esdevingut perfectes en apaarença, però que en realitat necessiten guariment.

Una novel·la interessant i ben escrita, que combina distintes veus per oferir punts de vista sobre les diferents situacions que afecten la vida dels diversos personatge. Tracta qüestions delicades com ara el racisme i els abusos infantils i la forma en que la gent s'hi enfronta. Resulta dur de llegir en alguns passatges, sobretot al principi quan la mare de Lula Ann explica el rebuig que li causà la seva filla pel sol fet de ser negra.

Comentaris