"Veinticuatro horas en la vida de una mujer", Stefan Zweig

Vierundzwanzig Stunden aus dem Leben einer Frau
Stefan Zweig, 1927
Traducció de l'alemany de María Daniela Landa
Acantilado, 104 pàgines

Un episodi amorós en un hostal de la Riviera desperta en una anciana aristòcrata anglesa els records dels fets viscuts dècades enrere, quan durant vint-i-quatre hores es va deixar endur pels seus sentiments per ajudar a un jove aristòcrata polonès en el rostre del qual hi va llegir una desesperació tal que sens dubte el duria a cometre suïcidi. 

Aquesta breu novel·la de Stefan Zweig, un dels grans autors europeus de la primera meitat del segle XX, exposa una situació que trenca amb els convencionalismes de la societat de l'època. La narració es desencadena a partir d'un fet força poc habitual, com és que una dona deixi espòs i filles per anar-se'n amb un jove que acaba de conèixer. A partir d'aquí, els clients de l'hostal entren en una discussió en la qual tots es posicionen en contra de la dona, menys un que expressa un opinió diferent, bàsicament que s'ha de respectar que una persona actuï seguint els criteris de la seva passió i no els del seu pensament. Aquest argument encoratja la protagonista de la narració, Mistress C., a confiar al narrador les vint-i-quatre hores en que es va deixar en dur per la passió i la compassió per un jove de qui, a la fi, s'adona que s'ha enamorat per, finalment, veure's abocada a una profunda decepció.

Ens trobam davant una novel·la d'un mestre de la narració, per bé que aquesta pugui ser considerada com una obra menor per alguns especialistes. Planteja una situació força comuna en la història de la literatura, com és la fugida amb l'amant com a desencadenant de la narració (Paris i Helena, vos sonen?), que de totes formes pren una altra orientació per endinsar-se en una actuació moguda inicialment per la pietat, i definitivament moguda per la passió. És, en certa manera, una reivindicació de l'autonomia de la dona i de la seva capacitat per estimar i per obeir les seves passions, feta en una època en què aquestes qüestions no eren comunament acceptades per la societat, com de fer el propi autor exposa en la discussió entre els hostes de l'allotjament, que majoritàriament critiquen a la dona que ha abandonat la família per la seva passió.

Una peça de literatura sòlida i ben escrita, tal com correspon a un autor de la talla de l'austríac.  

Comentaris