"Junil a les terres dels bàrbars", Joan-Lluís Lluís

Junil a les terres dels bàrbars
Joan-Lluís Lluís, 2021
Club editor, 288 pàgines

Junil és una jove filla d'un llibreter en una petita ciutat de l'Imperi romà no gaire enfora de la frontera amb els bàrbars. El seu pare la tracta malament, però troba en la literatura, sobretot en la d'Ovidi, un refugi a la tristor dels seus dies. Quan es veu assetjada per un jove de bona família que la pretén com a esposa, pren una decisió de profundes conseqüències. Haurà d'emprendre una fugida per les terres dels bàrbars amb l'objectiu d'arribar a la ciutat de Tomis, on ha estat desterrat el genial poeta. Emprendrà el camí acompanyada per Tresdits, esclau del seu pare, Lafàs, esclau consagrat a Minerva i dedicat a la conservació de la biblioteca del temple, i Dirmini, antic gladiador i també esclau; tanmateix, el grup no deixarà de créixer amb la incorporació d'aquells que volen saber què hi ha de cert en el rumor que els alans, poble bàrbar més enllà del limes, no coneix l'esclavatge.

Aquesta novel·la de l'autor nord-català Joan-Lluís Lluís constitueix una mena de petita odissea protagonitzada per les ànsies de viure en llibertat del grup d'esclaus i per la voluntat de Junil, la nostra protagonista, de conèixer l'home que amb les seves paraules escrites ha il·luminat els dies més foscos de la seva existència, sotmesa a un progenitor que la menyspreava de forma absoluta. En aquesta narració, hi juga un paper molt important la literatura, en especial la d'Ovidi, però també la paraula, instrument que permet la comunicació entre individus de procedències i idiomes diversos que aconsegueixen combinar en una idioma propi. A més, es reflexiona també sobre la oralitat, sobre la manera en que les històries es desenvolupen i es narren de viva veu i sobre quins són els mecanismes que en permeten la seva transmissió.

Junil a les terres dels bàrbars és una gran novel·la, ben ambientada en el món romà de la frontera, allà on es difícil determinar quan comença el món dels bàrbars i quan s'està dins la civilització. És una novel·la que ens parla de la crueltat del món, de la dificultat de les relacions i com de vegades cal prendre decisions dràstiques sense considerar-ne del tot les seves conclusions. Una bona lectura.

Comentaris